Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Καλοκαίρι στο Βουνό ή αλλιώς Montana Hotel Καρπενήσι


Έχουμε την τύχη να μπορούμε να κάνουμε μπάνια στη θάλασσα όλο το καλοκαίρι. Οπότε όταν μας δίνεται η ευκαιρία για διακοπές, προτιμάμε κάτι διαφορετικό (όπως όλος ο κόσμος. αυτό δε σημαίνει διακοπές; να κάνεις κάτι άλλο από αυτό που κάνεις κάθε  μέρα). Έτσι για φέτος διαλέξαμε βουνό, το Καρπενήσι.


Ξεκινήσαμε τη διαμονή μας διστακτικά γιατί παρόλο που ξέραμε ότι το ξενοδοχείο αυτό είναι άξιο λόγου και επίσκεψης και το είχαμε στα υπόψιν πολλά χρόνια, πέσαμε πάνω σε κάποιες κριτικές που έλεγαν ότι το τωρινό Montana δεν έχει καμία σχέση με το παλιό ... Και όμως διαψεύσθηκαν.

Το ξενοδοχείο Montana  σε υψόμετρο 1200μ είναι πραγματικό κόσμημα, βλέποντας το ειδικά μετά το κουραστικό ταξίδι (όταν έχεις τρία παιδιά όλα τα ταξίδια είναι μακρυνά). Φτάνοντας, το μάτι σου, αφού χορτάσει η θέα στο βουνό, πέφτει στην παιδική χαρά, ένας πολυ προσεγμένος χώρος με μαλακό δάπεδο και πολύ ωραία θέα !


Ενα επίσης ενδιαφέρον σημείο στην είσοδο του ξενοδοχείου που μας έδωσε την αφορμή να πούμε διάφορα για τα αρωματικά φυτά, είναι ένα μικρό μποστανάκι όλο μυρωδιές!




Μπαίνοντας στην είσοδο, στο δεξί σου χέρι είναι μια τεράστια πισίνα που το καλύτερό της (όπως πρώτα παρατήρησαν τα κορίτσια ) ειναι οτι εχει γεφυράκι για βουτιές! Κοιτάξαμε γύρω γύρω να δούμε το αντιπαθητικό καρτελάκι που έχουν τα ξενοδοχεία ότι οι βουτιές απαγορεύονται και ....yes!! Δεν υπήρχε πουθενά! Βουρ λοιπόν για βουτιές !

Δίπλα στην πισίνα, είχε μια παιδική χαρά όχι τόσο φαντεζί όσο αυτή της εισόδου, πιο μικρή, αλλά.. τη δουλειά της την κάνει



Το δωματιο ηταν απλο σε παραδοσιακό ύφος, αρκετά μεγάλο αλλα τίποτα το ιδιαίτερο.

Το ξενοδοχείο γενικώς όταν πήγαμε εμείς είχε λίγο κόσμο και μπορούσαμε να κινούμαστε πολυ άνετα, οι κοινόχρηστοι χώροι ηταν "για  μας" αλλά λειτουργούσαν όλοι, δεν είδαμε κλειδωμένες πόρτες. Μπορούσες να κάτσεις σε οποίο σαλονάκι ήθελες, με παίξεις στα παιχνίδια του εσωτερικού παιδότοπου (μη φανταστείτε τιποτα φοβερές εγκαταστάσεις, ένας μικρός χώρος με 5-6 παιχνιδάκια )


Επειδή το ξενοδοχείο την περίοδο που εμείς το επισκευτήκαμε δεν είχε πολύ κόσμο, το δείπνο ήταν σερβιριζόμενο και όχι μπουφέ, που φυσικά δε μας πείραξε καθόλου, γιατί ο ευγενέστατος σερβιτόρος μας έφερνε σε γενναιόδωρες ποσότητες ό,τι του παραγγέλναμε, και τρώγαμε το φαγητό μας (ορεκτικό - κυρίως πιάτο - επιδόρπιο) σωστά μαγειρεμένο και με προσεγμένη εμφάνιση.






Το Montana είναι από τα πιο παλιά ξενοδοχεία spa στην Ελλάδα νομίζω, τουλάχιστον εγω αυτήν την εντύπωση έχω. Οποτε δεν παραλείψαμε τη χρήση της πισίνας με το υδρομασάζ που είχε λίγο κρύο βέβαια αλλα για λίγο ήταν ωραία, και επίσης επιτρεπόταν να μπαίνουν και τα παιδιά, φυσικά με την επίβλεψη των γονέων τους μια και η πισίνα γενικώς είναι ετσι και αλλιώς επικίνδυνη πόσο μάλλον αν έχει και δύνες.



Το Καρπενήσι ενδείκνυται για βόλτες και εκδρομές στη φύση. Το ότι η θερμοκρασία είναι σχετικά χαμηλή μειώνει την κούραση και σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις εξορμήσεις χωρίς γκρίνια. Για καλή μας τύχη, παρεϊτσα είχαμε τον αδερφό του συζύγου μου, με ένα μέρος από τα παιδιά του (ναι ναι σχεδόν τα μισα ;) ) και όπου πηγαίναμε φυσικά μας κοιτάγαν καλά καλά που αραδιάζαμε ένα τσούρμο παιδιά.

Το μέρος εκεί έχει φοβερές επιλογές για τα παιδιά. Δεν ξέρω αν ήμουν μόνιμος κάτοικος αν θα έλεγα το ίδιο, αλλα για 4-5 μέρες που πήγαμε εμείς, κάθε μέρα είχαμε πολλά να κάνουμε ώστε να ικανοποιούνται τα παιδιά.
Το πρώτο και καλύτερο κατά τη γνώμη μου μέρος είναι το River που αξίζει ξεχωριστή ανάρτηση.
Μια ακόμα λύση που επισκευτήκαμε και μας άρεσε ήταν το Ευήλιον που είχε και αυτό καφετέρια για τους γονείς και παιδότοπο με φουσκωτά για τα παιδιά.

Στην περιοχή είναι και το Saloon park που είναι σαν Ράντσο με άλογα και άλλες δραστηριότητες. Δυστυχώς όταν πήγαμε εμείς ήταν καθημερινή και περιοριστήκαμε στο να ταϊσουμε τα ελαφάκια

Περάσαμε ωραία στο Καρπενήσι, σίγουρα του χρόνου θα ξανα - κανονίσουμε κάποια εξόρμηση σε βουνό! 

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Να μπω ή θα πνιγώ



Μετά από πόση ώρα μετά το φαγητό πρέπει να κολυμπάμε;
Πριν διαβάσετε το παρακάτω άρθρο θέλω να σας θυμίσω ότι γράφω μόνο με την ιδιότητα της μαμάς. Δεν είμαι ειδικός, ούτε γιατρός, ούτε αθλητίατρος ούτε έχω κάποια ιδιαίτερη γνώσε σε θέματα πέψης, παρά μόνο κάποια μαθήματα φυσιολογίας στο πανεπιστήμιιο και that's it. Ο,τι σας γράφω όμωε είναι τεκμηριωμένο, δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου, αλλα τα διαβάζω σε επιστημονικά άρθρα. Φυσικά αυτό δεν αρκεί ώστε να επιλέξετε να ακούσετε εμένα και όχι το γιατρό σας που ξέρει τις ιδιαιτερότητες της οικογένειάς σας.
Ξέρουμε ότι οι γιατροί συστήνουν, αφού καταναλώσουμε κάποιο τρόφιμο, να περιμένουμε πριν μπούμε στη θάλασσα τουλάχιστον τρεις ώρες. Αυτό ήξερα και εγώ από μικρή και αυτό έλεγα στα παιδιά μου. Πρόσφατα όμως συζητώντας με μια φίλη μου που έχει μεγαλώσει στο εξωτερικό, σε επίσης παραθαλάσσιο μέρος, με ενημέρωσε ότι ποτέ κανείς δεν ισχυρίστηκε εκεί κάτι τέτοιο, και ότι αυτό το άκουσε πρώτη φορά στην Ελλάδα... από την πεθερά της ! Μου έκανε εντύπωση! Το συζήτησα στο facebookκαι με άλλες μαμάδες που έχουν ζήσει στο εξωτερικό και μου είπαν το ίδιο. Μόνο στην Ελλάδα είναι τόσο αυστηρό το πλαίσιο για το πότε μπορεί κάποιος να κολυμπήσει αν έχει καταναλώσει τροφή. Τα πράγματα σοβαρεύουν αν έχεις καταναλώσει αλκοόλ που εκεί πρέπει να περιμένεις αρκετή ώρα όχι μόνο για να μπεις στη θάλασσα αλλά ακόμα και για να εκτεθείς στον ήλιο.
Έκανα μια μικρή έρευνα σε διάφορα έγκυρα site και σας παραθέτω κάποιες πληροφορίες που μάζεψα. Σύμφωνα με το κέντρο πρόληψης ασθενειών, ( CDC) από τα 2,582 άτομα πνίγηκαν το 2005 στην Αμερική, κανένας δεν είχε καταναλώσει φαγητό μια ώρα πριν κολυμπήσει. Είναι αλήθεια ότι το στομάχι μας και γενικότερα το πεπτικό μας σύστημα, μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος, αιματώνεται ώστε πραγματοποιηθεί η πέψη. Όμως, το σώμα μας έχει αρκετό αίμα και για τα υπόλοιπα σημεία του και το στέλνει μια χαρά! Αθλητές της κολύμβησης μπορούν να μας διαβεβαιώσουν ότι πριν κάποιον μεγάλο αγώνα καταναλώνουν κάποιο πολύ θρεπτικό τρόφιμο ώστε να έχουν ενέργεια να ανταπεξέλθουν. Κατά τη διάρκεια της άσκησης το σώμα μας παράγει αδρεναλίνη η οποία βοηθάει το οξυγόνο να φτάσει στα μέρη του σώματος που χρειάζονται οξυγόνωση περισσότερο. Ακόμα και αν πάθει κάποιο άτομο που κολυμπάει κράμπα, δεν είναι πολύ πιθανόν αυτή η κράμπα να οδηγήσει σε πνιγμό.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για ένα μικρό σνακ, όταν καταναλώσουμε ένα πολύ βαρύ γεύμα και ειδικά όταν συνοδεύεται από αλκοόλ και ακολουθήσει έντονη άσκηση, είναι πιθανόν να κάνουμε εμετό. Αυτό δε θα γίνει όμως αν τα μικρά μας φάνε ένα μικρό γεύμα και μετά πλατσουρίζουν στην πισίναΠόσο μάλλον στην παιδική πλαστική πισίνα τους (γιατί και αυτό είχα ακούσει).
 Οπότε καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα που καταλήγουμε πολύ συχνά, μέτρον άριστον (εκτός και αν θέλουμε λίγο να ακουμπήσουμε την πλάτη μας στην ξαπλώστρα και να ξεκουραστούμε χωρίς να έχουμε την έννοια του μικρού στη θάλασσα, σε αυτήν την περίπτωση το ότι το φρούτο που έφαγε πριν μπορεί να το κάνει να πνιγεί ακούγεται σαν.... πολύ καλό επιχείρημα).
Πηγές:
http://www.livestrong.com/article/439457-should-you-swim-after-eating/
http://science.howstuffworks.com/science-vs-myth/everyday-myths/question510.htm
http://www.bbc.com/future/story/20130401-can-you-swim-just-after-eating