Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Halloween μα τί είναι αυτό ;;;


Σήμερα το βράδυ κάποιες χωρες του κόσμου, Αμερική, Κεντρική Ευρώπη και σιγά σιγά (λόγω παγκοσμιοποίησης) όλοι ... γιορτάζουνε το Χάλογουιν!!
Σίγουρα θα έχετε δει κολοκύθες, φαντασματάκια, τρομακτικούς στολισμούς, κομμένα χέρια κτλ κτλ.
Αυτή λοιπόν η γιορτή είναι μια πολύ εμπορική γιορτή, ό,τι πρέπει για τον "πεθαμένο" Οκτωβρη, μια και οι ξένοι δεν έχουν ούτε Αγιο Δημήτρη, ούτε 28η Οκτωβρίου. Οποτε μέχρι το καταναλωτικό μπαμ που γίνεται από αρχές Νοέμβρη (αμάν πια, κάθε χρόνο και νωρίτερα) για τα  Χριστούγεννα, έπρεπε να μπει κάτι στο κενό!

Ποιό είναι το έθιμό (τους):  Στις 31 Οκτωβρίου τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια, με το καλαθάκι τους, απειλώντας τον οικοδεσπότη με τη γνωστή έκφραση: "trick or treat" («φάρσα ή κέρασμα»). Οποτε ως οικοδέσποινα δίνεις στα παιδιά γλυκά, για να μη σου κάνουν φάρσα και σε τρομάξουν.

Τί γιορτάζουνε: Η 1η Νοεμβρίου, για τους καθολικούς είναι των Αγίων Πάντων. Ο όρος Halloween είναι συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All-Hallow-even και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων»
Πιστεύεται ότι οι ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους ψάχνουν να μπουν σ' ένα σώμα για να κερδίσουν την αθανασία. Οι ζωντανοί από την πλευρά τους, ντυμένοι με παράξενα κοστούμια και κάνοντας θόρυβο, προσπαθούν να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα.
Τη γιορτή είναι Κέλτικη, δηλαδή των Ιρλανδών και την έφεραν στην Αμερική Ιρλανδοί μετανάστες κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα. 

Εσάς τα παιδάκια σας γιορτάζουν το Halloween?


Δεν υπάρχουν σχόλια: