Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

Γιατί δεν πάμε

... παιδικό σταθμό

Σκέφτηκα να γράψω τους λόγους που προτιμώ η Άννα να μην πάει ακόμα παιδικό σταθμό, οι παρακάτω λόγοι ισχύουν αποκλειστικά για μας. Σε κάθε οικογένεια ισχύουν διαφορετικά δεδομένα. Επίσης τα παρακάτω ισχύουν για τώρα, στην ηλικιακή φάση που βρίσκεται τώρα το παιδί:

  1. Δε δουλεύω αυτόν τον καιρό και μπορώ να την απασχολώ εγω, πιο δημιουργικά
  2. Μπορώ να τη διαβάσω παραμύθια που διαλλέγω εγω, χωρίς δράκους, μάγισσες
  3. Της απαγορεύω και της επιτρέπω, σύμφωνα με τους κανόνες της οικογένειάς μας, αποφεύγοντας περιττά "μη", "όχι" κτλ
  4. Δεν είναι υποχρεωμένη να κάθεται σε τάξη και σε θρανίο από τόσο μικρή. Μπορεί να ζωγραφίζουμε και να παίζουμε σε πιο οικείους και ζεστούς χώρου στο σπίτι μας (θα έχει πολλά χρόνια στη ζωή της να προσαρμοστεί)
  5. Δεν ακολουθουμε προγραμμα, και μπορεί μια βδομάδα να δίνουμε έμφαση στις κατασκευές, ενώ άλλη στο χορό και στη μουσική, όλα γίνονται "upon request". πχ αν μια φορά δε θέλει να τραγουδήσουμε, θα κάνουμε κάτι άλλο. Δε θα την υποχρεώσω να το κάνει ούτε θα τη βάλω σε μια γωνιά απλώς να βλέπει
  6. Εχει πάντα έναν άνθρωπο στη διάθεσή της να της λύσει τις απορίες της με όση λεπτομέρεια χρειάζεται ανα πάσα στιγμή
  7. Μπορούμε κάθε μέρα να πηγαίνουμε βόλτες και να βλέπει πώς είναι πραγματικά ένα σαλιγγάρι, μια βάρκα, ένα δέντρο προκειμένου να τα ζωγραφίσουμε
  8. Mε τα χρήματα του παιδικού, μπορούμε να ακολουθήσουμε άλλες δραστηριότητες
  9. Διαμορφώνουμε το πρόγραμμα της ημέρας χωρίς να μας περιορίζει τίποτα. Μπορούμε να επισκεφτούμε τη γιαγιά και να πάμε διακοπές off-season
  10. Οι συναναστροφές της είναι με παιδιά που ταιριάζει (θα έρθει ο καιρό που θα της κάνει και καλό να συναναστρέφεται με όλων των ειδών του ανθρώπους, ακόμα όμως, νομίζω πως δε θα της κανει καλό)
H φίλη μου η L. λέει πάνω στο θέμα:
Ο Κ. δεν πήγε ούτε παιδικό, ούτε καν προνήπιο. Φέτος ξεκίνησε κατευθείαν νηπιαγωγείο. Ο λόγος ήταν ότι δεν ήθελα να τον εκθέσω από νωρίς στην ανθρώπινη βλακεία, παρά όταν θα ήταν όσο το δυνατόν πιο έτοιμος να μπορεί να τη διαχειριστεί.
(Εχθές - δεύτερη μέρα - ένα παιδάκι του είπε ότι τρώει σκατά, επειδή του είχα ετοιμάσει ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο. Ο Κ. απλά διασκέδασε με το συμβάν και του απάντησε ανάλογα. Σε μικρότερη ηλικία μπορεί να είχε νιώσει άσχημα και προσβεβλημένος και να μου ζητούσε να του δώσω μπισκότα για κολατσιό όπως έτρωγε το συγκεκριμένο παιδί.)


Αν κάποιος γονέας ενδιαφέρεται να απασχολεί το παιδί του εκτός σχολείου, μια πολύ καλή πηγή είναι αυτή:
A Homeschool Curriculum for Preschool and Kindergarten
Δημοσίευση σχολίου