Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Γιατί δεν πάμε

... παιδικό σταθμό

Σκέφτηκα να γράψω τους λόγους που προτιμώ η Άννα να μην πάει ακόμα παιδικό σταθμό, οι παρακάτω λόγοι ισχύουν αποκλειστικά για μας. Σε κάθε οικογένεια ισχύουν διαφορετικά δεδομένα. Επίσης τα παρακάτω ισχύουν για τώρα, στην ηλικιακή φάση που βρίσκεται τώρα το παιδί:

  1. Δε δουλεύω αυτόν τον καιρό και μπορώ να την απασχολώ εγω, πιο δημιουργικά
  2. Μπορώ να τη διαβάσω παραμύθια που διαλλέγω εγω, χωρίς δράκους, μάγισσες
  3. Της απαγορεύω και της επιτρέπω, σύμφωνα με τους κανόνες της οικογένειάς μας, αποφεύγοντας περιττά "μη", "όχι" κτλ
  4. Δεν είναι υποχρεωμένη να κάθεται σε τάξη και σε θρανίο από τόσο μικρή. Μπορεί να ζωγραφίζουμε και να παίζουμε σε πιο οικείους και ζεστούς χώρου στο σπίτι μας (θα έχει πολλά χρόνια στη ζωή της να προσαρμοστεί)
  5. Δεν ακολουθουμε προγραμμα, και μπορεί μια βδομάδα να δίνουμε έμφαση στις κατασκευές, ενώ άλλη στο χορό και στη μουσική, όλα γίνονται "upon request". πχ αν μια φορά δε θέλει να τραγουδήσουμε, θα κάνουμε κάτι άλλο. Δε θα την υποχρεώσω να το κάνει ούτε θα τη βάλω σε μια γωνιά απλώς να βλέπει
  6. Εχει πάντα έναν άνθρωπο στη διάθεσή της να της λύσει τις απορίες της με όση λεπτομέρεια χρειάζεται ανα πάσα στιγμή
  7. Μπορούμε κάθε μέρα να πηγαίνουμε βόλτες και να βλέπει πώς είναι πραγματικά ένα σαλιγγάρι, μια βάρκα, ένα δέντρο προκειμένου να τα ζωγραφίσουμε
  8. Mε τα χρήματα του παιδικού, μπορούμε να ακολουθήσουμε άλλες δραστηριότητες
  9. Διαμορφώνουμε το πρόγραμμα της ημέρας χωρίς να μας περιορίζει τίποτα. Μπορούμε να επισκεφτούμε τη γιαγιά και να πάμε διακοπές off-season
  10. Οι συναναστροφές της είναι με παιδιά που ταιριάζει (θα έρθει ο καιρό που θα της κάνει και καλό να συναναστρέφεται με όλων των ειδών του ανθρώπους, ακόμα όμως, νομίζω πως δε θα της κανει καλό)
H φίλη μου η L. λέει πάνω στο θέμα:
Ο Κ. δεν πήγε ούτε παιδικό, ούτε καν προνήπιο. Φέτος ξεκίνησε κατευθείαν νηπιαγωγείο. Ο λόγος ήταν ότι δεν ήθελα να τον εκθέσω από νωρίς στην ανθρώπινη βλακεία, παρά όταν θα ήταν όσο το δυνατόν πιο έτοιμος να μπορεί να τη διαχειριστεί.
(Εχθές - δεύτερη μέρα - ένα παιδάκι του είπε ότι τρώει σκατά, επειδή του είχα ετοιμάσει ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο. Ο Κ. απλά διασκέδασε με το συμβάν και του απάντησε ανάλογα. Σε μικρότερη ηλικία μπορεί να είχε νιώσει άσχημα και προσβεβλημένος και να μου ζητούσε να του δώσω μπισκότα για κολατσιό όπως έτρωγε το συγκεκριμένο παιδί.)


Αν κάποιος γονέας ενδιαφέρεται να απασχολεί το παιδί του εκτός σχολείου, μια πολύ καλή πηγή είναι αυτή:
A Homeschool Curriculum for Preschool and Kindergarten

11 σχόλια:

Stefanos Max είπε...

Η αληθεια ειναι πως νομιζα πως ολα τα παιδακια πανε παιδικο σταθμο.Να ομως που μερικες μαμαδες επιλεγουν να μην τα πανε μια και δε δουλευουν και προτιμανε να τα φροντιζουν οι ιδιες.Ετσι και η μαμα της αννουλας (http://annoulasmom.blogspot.com/).Σημερα ποσταρε ενα κειμενο στο οποιο εξηγει τους λογους που δεν παει την κορουλα της σε σταθμο.Σιγουρα ειναι μια μαμα ιδιαιτερα προστατευτικη, που αγαπαει πολυ το παιδι της και της αρεσει να το φροντιζει και να περνα χρονο μαζι του.

http://blogo-sphera.blogspot.com/2009/09/blog-post_8292.html

Unknown είπε...

Ευχαριστώ για την αναφορά στις προτιμήσεις μας :)

Φιλιώ είπε...

Ευαγγελία μου , για ακόμα μία φορά κάνοντας ανάγνωση το κείμενό σου... ήταν σαν να μου διάβαζες τη σκέψη... Συμφωνώ απόλυτα σε όλα και μάλιστα σε κάθε λεπτομέρεια! Με άλλα λόγια έχω κάνει την ίδια επιλογή για τους ίδιους ακριβώς λόγους!!!

neni είπε...

ΠΡΟΣ ΦΙΛΙΩ
Αν είναι εφικτό μπορώ να παρακολουθώ την ζωή της μικρής σας Ασημένιας;
Έχω προσπαθήσει να μπω στο blog σας αλλά έχετε χρησιμοποιήσει κωδικό και δεν μπορώ να το κάνω.
Αν δεν θέλετε μπορώ να μην σχολιάζω απλά να απολαμβάνω την καθημερινότητα σας.
Έχω μπει στο άλλο blog σας και κάνετε φανταστική δουλειά.
To mail μου είναι margatitari@yahoo.gr
Αν θέλετε επικοινωνήστε μαζί μου.
Σας ευχαριστώ.

___ είπε...

Eυαγγελία το λινκ που έβαλες είναι πολύ καλό.
Έψαχνα καιρό για κάτι τέτοιο.
Να είσαι καλά!

___ είπε...

Επίσης, βρήκα πολύ διασκεδαστικό αυτό http://www.magicalchildhood.com/
το site για ενδιαφέρουσες και πολύ απλές, καθημερινές ιδεές για τις μικρές ηλικίες.

Ανώνυμος είπε...

http://mariatweety.blogspot.com

ENA A3IOLOGO BLOG ENOS KORITSIOU 24ETWN

DANAH

Andria είπε...

Ευαγγελία μου δεν θα συμφωνήσω. Από 3,5 ετών τα παιδάκια που ξεκινούν παιδικό σταθμό επωφελούνται ιδιαίτερα και πολύπλευρα. Το ο,τι δεν της στέλνεις ακόμα όμως, δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για εκείνη, εφόσον παρακολουθεί άλλες κοινωνικές δραστηριότητες και εντάσσεται σε ομάδες. Του χρόνου να πάτε πάντως.
Φιλιά

Unknown είπε...

εδω δεν ξέρω τί θα μας γίνεται αυριο... μέχρι το του χρόνου, βλέπουμε :)

popelix είπε...

Πολύ καλά τα λες, εσύ και η φίλη σου! Αυτό με την έκθεση στην ανθρώπινη βλακεία είναι καταπληκτική ατάκα!!!

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνησω με την Andria μιας και ζω αναμεσα σε εκπαιδευτικους ολων των βαθμιδων, το μεγαλυτερο προβλημα το αντιμετωπιζουν οι μαμαδες και οχι τα ιδια τα παιδια οταν ερχεται αυτη η ωρα, τα παιδια προσαρμοζονται πιο ευκολα απο εμας, ειναι πολυ σημαντικο για την κοινωνικοποιηση ενος παιδιού να ερχεται σε επαφή με ατομα της ιδιας ηλικιας ακομα και διαφορετικου χαρακτηρα