Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Οι "΄άχρηστες" αγορές του μωρού

Οι γονείς στο πρώτο παιδί, λόγω χαράς (και λόγω άπλετου χρόνου) παίρνουμε τα άπειρα (αχρηστα) πράγματα για το μωρό που θα έρθει. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μόνο ο ενθουσιασμός που μας ωθεί προς αυτόν τον καταναλωτισμό, αλλα και η άγνοια του τί ακριβώς χρειάζεται ένα μωρό.

Στην Άννα λοιπόν, είχαμε αγοράσει αρκετά άχρηστα πράγματα. Φυσικά και κάθε οικογένεια έχει τις δικές τις ανάγκες και ό,τι μας φάνηκε εμάς παντελώς αχρηστο, μπορεί σε άλλον γονέα να "έλυσε" τα χέρια

1) Το καρότσι

Είχαμε πάρει το Quinny speedi sx. Eίναι πολύ όμορφο καρότσι, οδηγείται πανεύκολα και είναι πανάλαφρο.
ο χαρακτηρισμός "άχρηστο" είναι ίσως βαρύς. Δεν ήταν άχρηστο γιατί το χρησιμοποιήσαμε, απλώς και ένα πιο "απλό" καρότσι πιστεύω ότι θα έκανε μια χαρά τη δουλειά του.
Χρησιμοποιήθηκε ελάχιστες φορές και αυτό σε οικογενειακές βόλτες και εξορμήσεις. Πιο πολύ το χρησιμοποιούσε ο άντρας μου όταν πήγαινε για περπάτημα-τρέξιμο-βόλτα με τη μικρή. Η αλήθεια είναι ότι ο μπαμπάς δεν το αλλάζει με τίποτα το εν λόγω καρότσι και μπορούσε να κάνει ακόμα και jogging με τη συνοδεία του καροτσιού. Επίσης στις βραδυνές εξόδους μας, την είχαμε και κοιμόταν με τις ώωωωρες δίπλα.
Αλλά:
Είναι πολύ δύσκολο για μια μαμά όταν είναι μόνη της και πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο, να έχει τόσο μεγάλο καρότσι. Εμείς εκεί που μένουμε πάμε παντού με το αυτοκίνητο και  έπρεπε να διπλώνω/ξεδιπλώνω καρότσι 5-6 φορές που ειδικά όταν έχεις ψώνια και το μωρό.. είναι πολύ μπελάς.

Φυσικά δε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ούτε μια ώρα χωρίς το sling, και ίσως γιαυτό να μην έδωσα μια δεύτερη ευκαιρία στο καρότσι.

2) Γαντάκια νεογέννητου για να μην γρατζουνάνε τη μούρη τους
Μα τί σκεφτόμουν όταν το πήρα αυτό;; Μπορείς να πάρεις ψαλιδάκι για τα νύχια εναλλακτικά :)όχι αυτό το νεογέννητου που είναι ογκώδες κτλ κτλ, ένα κανονικό μικρό ψαλιδάκι

3) Πουάρ για τις μύξες
Δεν το βολευτήκαμε ποτέ... ενώ χρησιμοποιήσαμε πολύ και έχουμε πάρει και δεύτερη από τις συσκευές με το μυξορουφηχτή Otrisalin

4) Θερμόμετρο μπάνιου
Ηθελα να'ξερα υπάρχει γονιός που έχει την πολιτέλεια να λαμβάνει μέτρηση θερμοκρασίας του νερού πριν βάλει το τέκνο του μέσα στη μπανιέρα;; Ο αγκώνας είναι το καλύτερο αισθητήριο για το καυτό νερό... το λίγο κρύο διορθώνεται πιο ευκολα... σε δευτερόλεπτα.. ακόμα ένα άχρηστο γκατζετάκι

5) Ενδοεπικοινωνία

Ξέρω εδω θα υπάρξει πολύ ισχυρό debate.
Ακόμα μια αχρηστη αγορά .... Δε μου χρειάστηκε ποτέ (όχι ότι δεν το χρησιμοποιήσα, απλώς μου ήταν αχρηστο τελικά και μετά από 2-3 φορές το έβαλα σε αυτό το κουτί της αρχηστίας). Στις αρχές το μωρό το είχα στην καλαθούνα δίπλα μου όταν κοιμόταν ή στο sling. όταν το εβαζα στο κρεβάτι ήμουν εκεί γύρω. Ακόμα και όταν μεγάλωσε που μπορεί το μωρό να κοιμόταν επάνω στην κρεβατοκάμαρα και εγώ να ήμουν κάτω και να έπλενα πιάτα, πάλι την άκουγα, πριν την ενδοεπικοινωνία.
Πρέπει να έχεις πάνω από 300τμ σπίτι για να μην ακούς το μωρό...
Επίσης εκπεμπουν στα 2.4 Ghz που είναι πάρα πολύ για ένα τοσο μικρό μωρό (θα μου πεις ζει σε ένα περιβάλλον με μικροκύμματα, bluetooth, Κίνητά, ασύρματα κτλ και θα έχεις δίκιο αλλά όλες αυτές τις βλαβερές συσκευες που χρησιμοποιούμε εμέις οι μεγάλοι, κανείς δεν τις βάζει σε απόσταση αναπνοής από το μωρό). Αν θέλεις οπωσδήποτε να πάρεις, να το χρησιμοποιείς σε απόσταση απο το μωρό (1,5-2 μέτρα).
Γιαυτό και θα έλεγα στις νέες μανούλες να αποφυγουν την κάμερα γιατί για να έχει νόημα η κάμερα θα πρέπει να το βάζεις ακριβώς δίπλα στο μωρό και όχι 1,5-2 μέτρα πιο 'κει.
 

Επίσης (μπορεί να ακουστεί τραβηγμένο αυτό και κάποιοι να μη συμφωνούν αλλά το λένε οι έρευνες και όχι εγώ) κάποια μωρά όσο είναι νεογέννητα δεν ξέρουν πολύ καλά να αναπνέουν, ή καλύτερα, πρέπει να τους υπενθυμίζεται από τη μαμά και τον μπαμπά ο ρυθμός της αναπνοής. έτσι το μωρό συνηθίζει στο ρυθμό και είναι ακόμα πιο σπάινιο το SIDS. αρα καλύτερα να ακούει το μωρό εμάς και όχι εμείς το μωρό ;)

6) Μπιμπερό, αποστειρωτής, σταντ για μπιμπερό, θερμαντήρες, ειδικό θερμός κτλ κτλ

Δεν ήπιε καθόλου από μπιμπερό και όλα αυτά ευτυχώς έγιναν δεκτά στο μαγαζί για επιστροφή

7) Φόρμα εξόδου
Από αυτές που είναι σαν πάπλωμα με μανίκια και μπατζάκια και φερμουάρ μπροστά! Μα είναι δυνατόν να βάλεις στο παιδί στολή αστροναύτη αν ΔΕ μένεις στο Νευροκόπι;; Δεν τη χρησιμοποιήσαμε ποτέ!

8) Παρκοκρέβατο
Στις διακοπές/ εκδρομές τελικά είχε παντού κούνια, και δεν το κουβαλήσαμε ποτέ

9) Εσωρουχα νουμερο 0
Δεν της κάνανε... και δεν τα φόρεσε ούτε ημερών, αλλα και πάλι από κάποια μαγαζιά, πχ mothercare, τα 0-3 τα χρησιμοποιήσαμε και για πολύ μετά τον 3ο μήνα

4 σχόλια:

Olivia Gavrili είπε...

Συμφωνώ με τα γαντάκια, το θερμόμετρο, τη φόρμα εξόδου και τα φορμάκια νούμερο μηδέν (δεν πήρα τίποτα από αυτά, εκτός από θερμόμετρο).

Το καρότσι μας βολεύει πολύ! Η ενδοεπικοινωνία επίσης, γιατί μένουμε με γάτες, οπότε το μωρό κοιμάται με κλειστή πόρτα για να μην τύχει και βρεθεί ξαφνικά ο Schmuda στη μούρη της, χαχα.

Μπιμπερό και αποστειρωτής: δεν είχα πάρει τίποτα στην αρχή για να θηλάσω αποκλειστικά χωρίς τον πειρασμό των μπιμπερό... Τελικά, χρειάστηκαν και χρειάζονται ακόμα....

Παρκοκρέβατο μας έκαναν δώρο ένα πολύ όμορφο, δεν ξέρω ακόμα αν θα μας χρειαστεί!!

Σοφία είπε...

Συμφωνω για γαντακια,θερμαντηρες,φορμακια Νο 0 και ενδοεπικοινωνια...Τα αλλα τα χρησιμοποιησα απο παρα πολυ εως αρκετα οποτε τα θεωρω χρησιμα...Αυτο που δεν χωνεψα ποτε και ηταν και ενα απο τα πραγματα που ποτε δεν εβαλα στην κορη μου και χαρισα με το που γεννησα και τον γιο μου (αρα και δεν χρησιμοποιησα) ειναι αυτες οι απιστευτες φορμες εξοδου...Ο,τι πιο βλακωδες για ενα ανθρωπακι τοσο δα και ενα κλιμα οπως της Ελλαδας...Τις απεχθανομαι!

Ανώνυμος είπε...

Γαντακια, στολη αστροναυτη, πιπιλες, αυτο για τη μυτη, και πρεπει να θυμηθω τι αλλο, δεν τα χρησιμοποιησα ποτε!

Αποστηρωτη χρησιμοποιησα για της αποστηρωση των ποτηριων με καπακι για γαλα που εβγαζα (και βγαζω ακομα για την μικρη)! Πειτε μου οτι δε χρειαζεται να τον βγαλω απο τη μεση!!! Κανει το πλυντηριο πιατων αραγε;

Καροτσακι ειχαμε παρει ενα φτηνουλι σχετικα απο mothercare τρικυκλο και μι χαρα εκανε τη δουκεια του παρ´ολο το σλινγκ...

Ενδοεπικοινωνια χρησιμοποιω οταν κοιμαται η μικρη (ή ο Γιωργος τα παλια τα χρονια οπως λεει και ο ιδιος), κι εμεις καθομαστε εξω ή στο σαλονι και βλεπουμε κανενα εργο...

Φορμακια 0 επισης στην Ναταλια μου, γιατι ετσι οπως κουνουσε τα ποδαρακια της πανω κατω, στα λιγο μεγαλυτερα, το ενα της ποδι κατελειγε τελικα να κανει παρεα στο αλλο (στο ενα πατζακι), και μετα δεν μπορουσε να το βγαλει! :-)

Παντως γενικοτερα συμφωνω. Το τι παιρνουμε ειδικα στο πρωτο παιδι ειναι απιστευτο! Και επισης συμφωνω οτι ειναι περισσοτερο λογο ασχετοσυνης παρα οτιδηποτε αλλο!!!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ κι εγώ με τα περισσότερα. Χρεισημοποιησα αρκετά τον αποστειρωτή μέχρι 3 μηνών για το θήλαστρο, επειδή έπρεπε να φτιάξω κάβα για όταν θα έλειπα στη δουλειά (γύρισα όταν ήταν 3.5 μηνών). Παραδόξως με έσωσε η στολή αστροναύτη , γιατί βγαίναμε καθημερινά έξω μετά τη δουλειά και τα απογεύματα του χειμώνα κάνει κρύο! Την ενδοεποικοινωνία μας την έδωσαν και χρησημοποιήθηκε μόνο στις διακοπές που ήμασταν στον κήπο και το παιδί κοιμόταν. Αυτό πήρα και δε με βόλεψε καθόλου ήταν αυτό που ζεσταίνει το γάλα και τα φαγητά. ..