Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η συνέντευξη στον Ελεύθερο τύπο

Η συνέντευξη στον Ελεύθερο τύπο

Για να μην το ξεχάσω, είπα να το βάλω εδω και ας έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε.
Καταγράφω τη συνεντευξη στον Ελεύθερο Τύπο που δημοσιεύθηκε στο φύλο με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2012


1. Πόσα παιδιά έχετε και τι ηλικίας

Έχω 2 κοριτσάκια, 6 και 2 ετών κ περιμένουμε νέα άφιξη τον Οκτώβριο 

2. Όσο και εάν θέλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά, βιώνουν την κρίση και φέτος ψυχολόγοι αναφέρουν ότι είναι αρκετά αγχωμένα. Πιστεύετε ότι οι γονείς πρέπει να τα πιέσουν να διαβάζουν και το καλοκαίρι; 

 Σε καμιπα περίπτωση δεν πρεπει οι γονεις να πιεζουν τα παιδια να διαβαζουν είτε είναι χειμωνας είτε καλοκαίρι σε αυτό είμαι κάθετη.  Η βλάβη που προξενούμε με αυτήν την τακτική είναι ολέθρια για το πνεύμα και το χαρακτήρα των νέων ανθρώπων.
 Δεν είναι κακό τα παιδιά να βιώνουν την πραγματικότητα,  κακό είναι να ζούνε σε έναν πλασματικό κόσμο. η κρίση είναι μια ευκαιρία να γυρίσουμε σε πιο οικογενειακές συνήθειες κ δραστηριότητες στη φυση που δεν απαιτούν μεγάλη χρηματική δαπάνη. Αυτές είναι που δίνουν τροφή για μάθηση στα παιδιά κ διεγείρουν τη φυσική περιέργεια κ τη φαντασία τους πολυ περισσότερο απο τη στείρα γνώση που προσφέρουν τα βιβλία. 


3. Ποιες μεθόδους υιοθετείτε εσείς για να κρατήσετε το μυαλό των παιδιών σας σε...φόρμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εάν φυσικά θεωρείτε ότι τα παιδιά το καλοκαίρι πρέπει να ξεκουραστούν και όχι να διαβάζουν

Φρόντιζω να έρχονται σε επαφή με ερεθίσματα. Το παιδι είναι απο τη φύση του περίεργο και έχει έμφυτη όρεξη για μάθηση. Ο γονιός εχει αποκλειστικό ρολο να ειναι εκει κ να ενθαρρυνει την περιεργεια κ το ταξίδι στη γνώση και τη δημιουργικότητα.

Κάποια απλά παραδείγματα που μου έρχονται πολύ γρήγορα στο νου από την καθημερινότητά μας:

Προχθές η κόρη μου παρατήρησε ότι τα ρούχα που πλύναμε το πρωί,  πρόλαβαν και στέγνωσαν;; Μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για την άνοδο της θερμοκρασίας, την εξάτμιση, και οι ερωτήσεις της με οδήγησαν στις φυσικές ιδιότητες του νερού. Φυσικά με όσο απλά λόγια μου επιτρέπει η ηλικία της. Πιστεύω ότι έτσι έμαθε ενώ θα της ήταν πολύ βαρετό να διαβάσει κάποιο σχετικό βιβλίο.


Ακόμα ένα παράδειγμα πρόσφατο. Ηθελε διακαώς να προσκαλέσει τη γιαγιά για να φιλοξενήσουμε στο σπίτι, προέκυψε λοιπόν η ευκαιρία να εκφράσει την ανάγκη αυτή μέσα από μια γραπτή πρόσκληση. Το γραπτό ενός 6χρονου είναι γεμάτο ζωγραφιές, λάθη, μουντζούρες και ακαταλαβίστικα πράγματα, αλλα με τον τρόπο της εξέφρασε τη θέλησή της και "περίγραψε" στη γιαγιά τί θα κάνουν αν έρθουν. Το βρήκα πολύ πιο ευρηματικό από μια "έκθεση ιδεών".


Μπορεί να σας ακουστεί περίεργο ή κλισε αλλα πιστεύω ότι ο ρόλος του γονέα είναι πολύ μεγάλος ακόμα και στον τομέα της μάθησης. Μέσα στο κλίμα εμπιστοσύνης του σπιτιού μπορούν τα παιδιά να ικανοποιούν τη φυσική δίψα τους για μάθηση.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μπορεί να ξεκινήσει από τα σπίτια μας

2 σχόλια:

___ είπε...

Well said!

Taelia88 είπε...

Συγχαρητήρια!!! Πάντα τέτοια εύχομαι!! Υπέροχη η συνέντευξή σου!! Οκτώβριο, ε; Πλησιάζει η άφιξη!! Με το καλό!!!
Φιλάκια!