Είναι η εποχή που σε κάθε σπίτι ο φούρνος παίρνει φωτιά (φτου φτου μην το γρουσουζέψω όμως γιατί η ΔΕΗ με τις πτώσεις τάσης κάθε τόσο λίγο θέλει να το κάνει πραγματικότητα)
Να σας προειδοποιήσω ότι στην παρακάτω συνταγή δεν έχω χρησιμοποιήσει αλισίβα. Δεν ξέρω κάτι δε μου πάει καλά στην ιδέα ότι θα φάω στάχτη.
Να σας προειδοποιήσω ότι στην παρακάτω συνταγή δεν έχω χρησιμοποιήσει αλισίβα. Δεν ξέρω κάτι δε μου πάει καλά στην ιδέα ότι θα φάω στάχτη.
Ξέρετε τί είναι η αλισίβα έτσι;;; είναι ένα διάλυμα που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική και φτιάχνεται από στάχτη (εδώ κολάω) από το τζάκι από ξύλα που δεν είναι βαμένα, δεν έχουν καεί μαζί άλλα αντικείμενα ή τρόφιμα κτλ. Δείτε εδώ περισσότερα
Τη συνταγή βρήκα εδω
Υλικά:
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2,5 κουταλάκια του γλυκύ ξηρή μαγιά την οποία διαλύουμε σε μια κούπα χλιαρό νερό (προσέξτε μην την κάψετε)
- 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα (θα αντικαταστήσει την αλισίβα)
- 4 κούπες νερό
- αυγό για επάλειψη
- αλάτι χοντρό για να τα πασπαλίσουμε
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό δοχείο διαλύουμε τη μαγιά στο νερό. Προσθέτουμε ελάχιστη ζάχαρη για να την ενεργοποιήσουμε. Χρειάζεται περίπου 5 λεπτά.
- Σε άλλο μεγαλύτερο δοχείο ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι (όχι το χοντρό) και το αλεύρι.
- Προσθέτουμε τη μαγιά στο μείγμα με το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά με μία ώρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια. Κάνουμε το κάθε μπαλάκι λεπτό κορδόνι και σχηματίζουμε τα bretzel.
- Αν θελουμε τα αφήνουμε λίγο να σταθούν.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε τις 4 κούπες νερό να βράσει με τη μαγειρική σόδα. Μόλις βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά, έτσι ώστε να σιγοβράζει.
- Προσεκτικά, βυθίζουμε ένα ένα (ή δύο δύο) τα bretzel στο νερό, με μια τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνουμε περίπου 1 λεπτό.
- Αφού κάνουν όλα το μπάνιο τους, περιμένουμε να κρυώσουν λίγο. Αν θέλουμε ανακατεύουμε το αυγό με 1 κουταλάκι γλυκού νερό και περνάμε μια στρώση στο κάθε ψωμάκι.
- Τέλος, πασπαλείζουμε με χοντρό αλάτι.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 12-15 λεπτά.
Είναι μπελαλίδικο δε λέω...
αλλα φανταστικό!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου