Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

Ελιόψωμα στο νηπιαγωγείο

Σήμερα μου κάναν την τιμή στο νηπιαγωγείο της κόρης μας, να πάω και να φτιάξω με τα παιδιά ελιοψωμάκια.


Μα πόσο ωραία μπορεί να περάσει κανείς στο νηπιαγωγείο!
Είμαστε (πάλι) πολύ τυχεροί και έχουμε πολύ καλή δασκάλα η οποία είναι πάντα με το χαμόγελο, έχει βρει τις ισορροπίες της με τα παιδιά και δεν την άκουσα ούτε μια φορά να φωνάζει. Με υπομονή, καλή προαίρεση, χωρίς τιμωρίες και εντάσεις και με πολύ αγάπη και στοργή, είναι ό.τι θα ευχόταν κανείς για το παιδί του.
Σήμερα λοιπόν ήμουν και εγώ μέρος της παρέας τους και τους έδειξα πώς να φτιάξουμε ελιόψωμο, αυτό  γευστικότατο θρεπτικότατο και  πολύ ελληνικό σνακ. Παρά την τάση της εποχής που θέλει τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται δύο μήνες, προσπαθούμε να παραμένουμε στις παραδοσιακές μας συνήθειες, και δεν ξεχνάμε ότι ο Νοέμβρης ενδείκνυται για διάφορες δραστηριότητες με επίκεντρο την ελιά.

Να σας γράψω και τη συνταγή
(είναι για 50 κομμάτια, εσείς κρατήστε το ποσοστό που σας ταιριάζει)

Υλικά
1,5 κιλό αλεύρι σκληρό
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
3 φλυτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
3 ποτήρια χλιαρό νερό (Σας θυμίζω ότι τα ποτήρια τα μετράμε με δοσομετρικό ποτήρι και είναι 240 ml)
3 κ.γ ζάχαρη
λίγο αλάτι
2 ποτήρια ψιλοκομμένες ελιές

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τις σκόνες (αλεύρι, μαγιά, αλάτι, ζάχαρη,). Ρίχνουμε το μισό λάδι και το νερό, ανακατεύοντας συνέχεια
Ανακατέψτε καλά πριν δείτε αν θέλει άλλο νερό. Συνήθως το απορροφά όλο και δε θέλει παραπάνω.

Το αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί
Στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τις ελιές και ανακατεύουμε ξανά.

Το χωριζουμε σε ατομικά ψωμάκια (ή το αφήνουμε καρβελάκι)
Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μια πετσέτα για μισή ώρα
Το ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς C.

Καλή επιτυχία.

Κλείνω με την προσευχή των παιδιων
"Για το φαϊ, για τη χαρά,
Ευχαριστώ Θεέ μου
Καλή μας όρεξη"
 (η Ερατώ συμπληρώνει και "ανοίγουμε τάπερ" σαν επίλογο της προσευχής)


Δημοσίευση σχολίου