Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Φορέστε το μωρό σας


Φορέστε το μωρό σας σε μαλακό μάρσιπο αγκαλιάς








Tελευταία έχει προκύψει μεγάλο θέμα για το διάσημο τραγουδιστή Σάκη Ρουβά και άλλους που έκανε την έξοδο από το μαιευτήριο έχοντας το μωρό του σε ένα περίεργο μάρσιπο. Ολοι αναρωτιόντουσας τι «κόλπο» είναι αυτό και πώς το κάνει. Η αλήθεια είναι ότι το να “φοράς το μωρό σου” είναι μια φιλοσοφία που έχει αρχίσει από τα πολύ παλιά χρόνια και διατηρεί τη χρηστικότητά του μέχρι σήμερα..

Οι γονείς στις μέρες μας είναι πολυάσχολοι. Ταυτόχρονα θέλουν να έχουν αγκαλιά το μωρό τους, γιατί πιστεύουν ότι είναι ο πιο σωστός τρόπος να μεγαλώσει. Το να κάνει κάποιος όλες τις δουλειές του έχοντας ένα μωράκι μαζί είναι συνήθως κουραστικό. Χρησιμοποιώντας όμως τα sling, όλα είναι πολύ πιο εύκολα. Μπορείς να έχεις το μωρό σου ξεκούραστο, χαρούμενο και τα χέρια σου ελεύθερα να κάνεις τις δουλειές σου.
Μια δοκιμή είναι ικανή να σε πείσει ότι είναι το πιο χρήσιμο αγόρασες ποτέ για το μωρό σου

Τα πλεονεκτήματα του να φοράει κανείς το μωρό του
Οι πρώτες και πιο συχνές ερώτησεις, που με ρωτούν οι μαμάδες όταν με βλέπουν με το sling είναι
-Γιατί το κακομαθαίνεις το παιδί σου; Αγκαλιά συνέχεια δεν κάνει!!
-Γιατί δεν το βάζεις σε ένα καροτσάκι όπως όλα τα παιδάκια;
-Γιατί καταπονείς έτσι τη μέση σου χωρίς λόγο;

Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για τα πλεονεκτήματα του και για το πόσο έχει βοηθήσει τη ζωή μου με το μωρό μου, αλλα επειδή αυτά είναι υποκειμενικά και δεν μπορούν να γενικευτούν, θα απαντήσω με έρευνες και με το τί λένε επίσημα οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει ομάδες παιδιών και όχι μόνο την δική μου περίπτωση (στο τέλος της παρούσας δημισίευσης υπάρχουν βιβλιογραφικές πηγές που κάποιος μπορεί να ψάξει περαιτέρω):
Λιγότερο κλάμμα
Τα μωρά που «φοριούνται» από τους γονείς τους κλαίνε λιγότερο από τα μωρά που δεν έχουν τη σωματική επαφή. Ερευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά σε sling κλαίνε κατά 43% λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά 54% λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας Hunziker and Barr (1986) Increased carring reduces infant crying. Pediatrics, 77, 641-8
Έξυπνα μωρά
Όταν το μωρό βρίσκεται μέσα στο sling βρίσκεται σε στάση ήρεμης εγρήγορσης. Η κατάσταση αυτή είναι ιδανική ώστε να δέχεται τα περισσότερα ερεθίσματα και να μαθαίνει περισσότερα καινούργια πράγματα.. Είναι εκτεθιμένο σε περισσότερα ερεθίσματα από ότι θα ήταν αν ήταν καθιλωμένο στο καρότσι του ή αν ήταν ξαπλωμένο σε ένα ρηλαξ.
Ευκολία
Στις μεγαλουπόλεις τις χώρας μας, η βόλτα με το καρότσι είναι γολγοθάς. Ενώ με το sling μπορεί η μαμά να πάει ευκολα και πολύ γρήγορα με το μωρό της βόλτα στα μαγαζιά, στο σουπερμάρκετ, στην παιδικ΄ή χαρα, στην παραλία, στα χιόνια, και σε μέρη που δε θα πήγαινε ποτέ το καρότσι. Το μωρό ηρεμεί στην αγκαλιά της και κοιμάται και εκείνη μπορεί να κάνει τις δουλειές της ευκολα, μέσα και έξω από το σπίτι
το παραπάνω κείμενο είναι ελεύθερη μετάφραση απο το www.thebabywearer.com)
Βιβλιογραφία:
1. Hunziker, U. A. and Barr, R, G. (1986). Increased carrying reduces infant crying: a randomized controlled trial. Pediatrics, 77, 641-8.
2. Anisfeld, E., Casper, V., Nozyce, M. and Cunningham, N. (1990). Does infant carrying promote attachment? An experimental study of the effects of increased physical contact on the development of attachment. Child Development, 61, 1617-1627.
3. Whiting, J. W. M. (1981). Environmental constraints on infant care practices. In R. H. Munroe, R. L. Munroe & B. B. Whiting (Eds.), Handbook of cross-cultural human development, New York: Garland STPM Press.
4. Ludington-Hoe SM, Swinth JY. (1996). Developmental aspects of kangaroo care. Journal of Obstetric, Gynecologic, and Neonatal Nursing, 25, 691-703.
5. Pelaez-Nogueras M, Field TM, Hossain Z, Pickens J. (1996). Depressed mothers' touching increases infants' positive affect and attention in still-face interactions. Child Development, 67, 1780-92.

Ποια είδη sling υπάρχουν
Τα είδη των sling που ύπαρχουν χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες.
Είναι το Ring sling, το pouch, το Mei Tai και το Wrap. Στην Ελλάδα οι μάμάδες προτιμούν το Ring sling λόγω της ευκολίας στη χρήση του.
Επίσης κάθε μαμά μπορεί να φτιάξει το δικό της αυτοσχέδιο sling χρησιμοποιώντας απλώς ένα σεντόνι ή μια πετσέτα

Σε ποιες ηλικίες αναφέρεται

Ένα μωράκι μπορεί να φορεθεί σε sling από την πρώτη στιγμή που θα γεννηθεί. Μάλιστα ενδείκνυται για πρόωρα μωράκια που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από την σωματική επαφή. Επίσης το sling βοηθάει πολύ με το θηλασμό μια και η μαμά μπορεί να θηλάζει το μωρό της διακριτικά χωρίς να φαίνεται και ..χωρίς χέρια.
Το sling αντέχει πολύ περισσότερο από τη μέση της μαμάς. Οποτε μεγαλύτερα παιδιά, 2 χρόνων μπορούν κάλιστα να μπαίνουν στο sling αλλά συνήθως σε αυτή την ηλικία προτιμούν να περπατούν μόνα τους και η χρήση του sling περιορίζεται σε ειδικές περιστάσεις
Μπορεί να μην αρέσει στο μωρό μου
Η ερώτηση αυτή θα μπορούσε να είναι "γίνεται να μην αρέσει στο μωρό η αγκαλιά;"
Και η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Αν το sling φοριέται σωστά, σίγουρα θα αρέσει στο μωρό. Αρκεί την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί, το μωρό να είναι έτοιμο για καινοτομίες. Με το που θα βάλεις το μωράκι στο sling θα πρέπει να περπατάς-να κινείσαι συνέχεια, κάνε μια βολτα εντός ή και εκτός σπιτιού.
Επίσης καλό θα είναι το μωράκι να είναι καλά ταισμένο, ευδιάθετο, να μην είναι κακόκεφο και νυσταγμένο
Γιατί είναι καλύτερο από το μάρσιπο του εμπορίου;
Τα sling επιτρέπουν στο μωρό να κάθεται σωστά, δηλαδή με τα ποδαράκια ανοιχτά, λυγισμένα και ο πωπός να βρίσκεται πιο κάτω από τα γόνατα. Στο μάρσιπο του εμπορίου το μωρό κρέμεται από τον καβάλο.
Επίσης, το sling μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όταν το μωρό είναι νεογέννητο μέχρι που θα φτάσει 2 μηνών, ενώ ο μάρσιπος του εμπορίου χρησιμοποιείται για λίγους μήνες
Τελικά με ενδιαφέρει να φοράω το μωρό μου;
• Αν το μωρό σου θέλει συνέχεια αγκαλιά και εσύ θέλεις τα χέρια σου ελεύθερα για να κάνεις και άλλες δουλειές.
• Αν ο μάρσιπος του εμπορίου, που σου φέραν δώρο, δε σε βόλεψε ποτέ
• Αν το μωρό σου έχει κολικούς, παλινδρόμηση ή άλλες ενοχλήσεις στις οποίες η μόνη ανακούφιση είναι η σωματική επαφή
• Αν δεν ικανοποιείται με το να μένει στο καρότσι ή στο ρηλάξ αλλά εχει ενδιαφέρον να βλέπει από το την αγκαλιά της μαμάς τον κόσμο γύρω του, τότε σίγουρα είναι κάτι που σε ενδιαφέρει άμεσα.
Το να “φοράς το μωρό σου” σε sling αφορά κάθε γονέα που ενδιαφέρεται για την ικανοποιηση του παιδιού του (συναισθηματική και σωματική) αλλα θέλει να συνεχίσει και ο ίδιος την κοινωνική του ζωή

Για περισσότερες πληροφορίες και απορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το site: www.pantoumazi.gr και το blog : www.pantoumazi.blogspot.com
Εκεί μπορείτε να δείτε τεχνικές τοποθέτησης των sling, αυτοσχέδιες λύσεις για να «φορέσετε το μωρό σας» και πολλές εμπειρίες άλλων μαμάδων. Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου και να αποκτήσετε ένα δικό σας sling όπως ακριβώς το έχετε φανταστεί

3 σχόλια:

sombraluz είπε...

Δυστυχώς, όταν τα παιδιά μου ήταν μωρά υπήρχαν μόνο οι -μάλλον άβολοι- μάρσιποι. Αυτό που περιγράφεις φαίνεται πολύ καλό.

Ανώνυμος είπε...

Emena i Euaggelia mou eftiakse ton omorfotero marsipo poy exw dei pote. Den exei kamia sxesi me tous ipoloipous abolous poy kikloforoun stin agora. Exw parei gia mena, kai gia ton antra mou kai to exw kathierwsei kai gia dwro se neogennito.

Unknown είπε...

Σε ευχαριστώ γλυκειά μου για τα καλά σου λόγια..