Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2008

Τζίντζερ μπισκότα

Η συνταγή είναι της φίλης μου της Μυρτάλης αλλά με κάποιες παραλλαγές.
Υλικά:

Ζύμη

4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φλυτζάνια βούτυρο φρέσκο (πχ ADORO, Lurpak ασημί συσκευασία) Εγω πήρα ένα που έλεγε "τύπου Κερκύρας" και έβαλα 1,5 πακέτο
1 φλυτζάνι ζάχαρη. Σε αυτά που είναι να βάλεις από πάνω γλάσσο, μπορείς και να μη βάλεις καθόλου ζάχαρη. Αυτό προϋποθέτει ότι κάνεις 2 δόσεις
1 αυγό
Tα φλυτζάνια μετρούνται με το ειδικό σκέυος για να υπάρχει ακρίβεια.

0,5 κουταλάκι κανέλλα σε σκόνη (εβαλα 1)
0,5 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
(εβαλα 1)
0,5 κουταλάκι μοσχοκάρυδο σε σκόνη (εβαλα 1)
0,5 κουταλάκι γαρύφαλο (στ’αυτίιιιι) σε σκόνη (εβαλα 1)
ολίγον αλατάκι
1 φακελάκι βανίλια
Σημ: το κουταλάκι του γλυκού είναι 5ml. και μετράται με το ειδικό σκεύος

Γλάσο

3 ασπράδια αυγών

600 γρ ζάχαρη άχνη (έβαλα 400 όσο δηλαδή είχε το φακελάκι)
0,5 κουταλάκι κρεμόριο σκόνη (δε βρήκα, έβαλα λίγο μπέικ
ιν πάουντερ)

Στολίδια

τρούφα χρωματιστή,

καραμελάκια χρωματιστά,
κρυσταλική χοντροκομμένη ζάχαρη
Χρώμα για βαφή τροφίμων
Αμυγδαλόπαστα (marzipan) από το LIDL

Συσκευασία
Χρωματιστά τσιγαρόχαρτα

κορδέλες με σχέδια
μικρά κουδουνάκια κλπ

Εκτέλεση
Βάζουμε γιορτινά χαρούμενα τραγούδια στο στέρεο, πλένουμε χέρια, ενεργοποιούμε τον αυτόματο τηλεφωνητή, φωτογραφίζουμε την κουζίνα σε
πλάνο «πρίν».
Φωνάζουμε το βοηθό και του στώνουμε την ανάλογη πετσετούλα για να κάτσει δίπλα στην εκτέλεση. Παρακαλώ μή δίνετε σημασία στα τζάμια μου.


Χτυπάμε τη ζάχαρη το βούτυρο και το αυγό καλά να γίνουν ένα μίγμα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά (καρυκεύματα).
Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε / ζυμώνουμε καλά καλά να μην έ
χουμε σβόλους.
Απλώνουμε σε φύλλο τη ζύμη και κόβουμε με κουπάτ σε διάφορα σχήματα (ανθρωπάκια, χιονάνθρωπους, αστεράκια, ελαφάκια, αρκουδάκια, αγγελάκια, αγιοβασίλιδες, ελατάκια κλπ).

Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα που έχουμε πασπαλίσει με λίγη ζάχαρη άχνη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Είναι περίπου 20 λεπτά στον δικό μου το φούρνο.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κρεμόριο για να γίνει το γλάσο.
Το μισό το κράτησα άσπρο και το άλλο μισό το έβαψα πράσινο


Πλάθουμε το marzipan μαζί με το χρώμα για να γίνει κόκκινο πορφυρό. Φοβόμουν ότι επειδή το marzipan δεν είναι λευκό δε θα βαφτεί ωραία, αλλα έγινε πολύ ωραίο κόκκινο χρωμα

Το χρωματισμένο marzipan το έπλασα σε κόκκινα μικρά μπαλάκια που θα είναι τα στολίδια των δέντρων


Αφού κρυώσουν τα μπισκότα, ζωγραφίζουμε με χωνί ζαχαροπλαστικής γεμάτο γλάσο πάνω στα μπισκότα και πασπαλίζουμε με στολίδια πριν αυτό στερεοποιηθεί.


Ιδού το αποτέλεσμα:



Tip#1 Τα μπισκότα αυτά είναι ωραία ιδέα εάν θέλετε να γεμίσετε ένα μεταλικό κουτί και να το προσφέρετε ή εάν συμμετέχετε σε bazar και θέλετε να πουλίσετε κάτι προτότυπο.

Tip#2 Ιδανική δημιουργική απασχόληση για πιτσιρίκια κυρίως το στόλισμα.

Tip#3
Οποιος επιμελείται της καθαριότητας θα βρεί στολίδια κάτω από το ψυγείο, μέσα στη φρυγανιέρα και κάτω από το μαξιλάρι του καναπέ !

Tip#4
Προσοχή στα χέϊ (τρίγωνα κάλαντα μές τη γειτονιάαααα ήρθαν τα Χριστούγεννα κ’ η Πρωτοχρονιά χέϊ) υπάρχει μια τάση εκτόξευσης μπισκότου, γλάσου ή κουτάλας (ο καθένας πετάει ότι του βρίσκεται ).

Καλή διασκέδαση
Δημοσίευση σχολίου