Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Φυσιολογικός ή φυσικός τοκετός;;

Σημείωση: Το παρακάτω κείμενο αποτελεί την δική μου προσωπική άποψη σχετικά με το τί συμβαίνει με τα μαιευτήρια και τους τοκετούς, μετά από πολύ ψάξιμο, διαβασμα και συλλογή πληροφοριών και εμπειριών. Δεν είμαι μαία, ούτε γιατρός για να έχω επιστημονική κατάρτιση επί του θέματος. Σαν επιστήμονας όμως (άλλης κατεύθυνσης)  μπορώ να αντιληφθώ πολλά πράγματα επί της φυσιολογίας του ανθρώπου,  και σαν μητέρα ακόμα περισσότερα. 

Στο τέλος της πρώτης μου εγκυμοσύνης είχα αρχίσει να ψάχνω πολύ για το πώς ήθελα να γεννήσω. Οι πρακτικές των μαιευτηρίων δε με ικανοποιούσαν αλλα δεν είχα και το κουράγιο να αλλάξω γιατρό. Εννιωθα μια ασφάλεια μαζί του. Ευτυχώς γνώρισα εγκαίρως τη κα Λαμπρινή Παλληκαρά, μαία από την Ευτοκία, που παρόλο που γέννησα σε μαιευτήριο, κατάφερε να εξασφαλίσει για μένα όσο γινόταν  κάποιες ανέσεις κατά τον τοκετό. Φυσικά, κάποιες άλλες διαδικασίες "ρουτίνας" δεν μπορεσα να αποφύγω...

Σε αυτήν την εγκυμοσύνη είμαι πιο ξεκάθαρη στο τί θέλω. Το σίγουρο είναι ότι όσο μπορώ να το επιλέξω, θα κρατηθώ μακρυά από τα μαιευτήρια.
και αυτό μετά από πολύ σκέψη για τα υπέρ και τα κατά, αλλα κυρίως μετά από μελέτη των εναλλακτικών που έχει μια μητέρα όταν πρόκειται να γεννήσει.


Τα μαιευτήρια παγκοσίως, αλλα κυρίως στην Ελλάδα, είναι πολύ φιλικά προς... το γιατρό. Πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται (και σε άλλες χώρες έχουν εγκαταλειφθεί) έχουν αποκλειστικό στόχο να ικανοποιήσουν την άνεση του γιατρού. Ακόμα και το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό καισαρικών, οφείλεται στην ανάγκη του γιατρού να προγραμματίζει, να ολοκληρώνει το έργο του γρήγορα και να δίνει μια πιο "επιστημονική" απάντηση σε αυτό που καλείται να κάνει. Πολλοί είναι και οι γιατροί που δεν ξέρουν να αντιμετωπίσουν "φυσικά" κάτι που θα τους συμβεί και ακολουθούν τη σίγουρη λύση της καισαρικής για "καλό και για κακό"

Μαιευτήρια και ρουτίνες

Με το που πατάς το πόδι σου ως επίτοκος στο μαιευτήριο, σε βάζουν σε αναπηρικό καροτσάκι... όσο και αν αυτό μπορεί να καταρρακώσει την ψυχολογία σου, είναι σου λέει "τακτική του μαιευτηρίου", πώς θα πάρει το φακελάκι του ο τραυματιοφορέας ντε;; αφού κάτσεις στο καροτσάκι λοιπόν, σε πάνε στο δωμάτιο  όπου θα σου πάρουν το ιστορικό και θα γίνει και ο "ευπρεπισμός"

Το EFM
Στο δωμάτιο των ωδινών, πρέπει να είσαι ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, και καλωδιωμένη με το EFM (Electronic fetal monitoring).

Στα ελληνικά δεν ξέρω πώς λέγεται, πάντως είναι μια συσκευή υπέρηχου που καταγράφει την καρδιά του μωρού κατά τις συσπάσεις.
Είναι καλό για το μωρό;;
Η απάντηση αυτή διχάζει πολύ κόσμο. Εγκυρες μελέτες έχουν δείξει ότι η συσκευή αυτή δεν βοηθάει την επίτοκο και το μωρό, περισσότερο από ότι μια απλή συσκευή ελέγχου "χειρός"
Επίσης η δεύτερη αυτή μέθοδος, δεν απαιτεί καθήλωσει της εγκύου σε κρεβάτι, αλλά της επιτρέπει να κινείται και να διευκολύνει τον τοκετό της.
και γιατί δε χρησιμοποιούν στα μαιευτήρια τη δεύτερη επιλογή;;
Ο λόγος είναι απλός. Χρειάζεται περισσότερο προσωπικό. Με το EFM, όλες οι μαίες κάθονται σε ένα δωμάτιο με τις οθόνες μπροστά τους και έχουν εικόνα από όλες τις γυναίκες που βρίσκονται ταυτοχρονα σε τοκετό χωρίς να πρέπει να πηγαίνουν από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Φυσικά πρέπι να σημειωθεί ότι αυτά τα μηχανήματα και ακόμα πιο εξελιγμένα, είναι απόλυτα απαραίτητα σε δύσκολους τοκετούς και ανά την ιστορία έχουν "σωσει" καταστάσεις. Αλλα στις "εύκολες" περιπτώσεις που είναι η πλειονότητα των τοκετών, μάλλον πρόβλημα δημιουργούν.

Οξυτοκίνη 
Οσο προχωράει ο τοκετός, στο μαιευτήριο σου βάζουν ορό. Στον πρώτο μου τοκετό ζήτησα αν γίνεται να μη βάλω καθόλου ορό και να έχω μόνο μια πεταλούδα ετοιμη στο χέρι μου ωστε αν χρειαστεί κάτι, να μην καθυστερούμε εκείνη την ώρα να μου βρούν φλεβα. Το δέχτηκαν!!! (εντυπωσιάστηκα)

Κατά τον τοκετό, το σώμα παράγει οξυτοκίνη που βοηθάει στις συσπάσεις της μήτρας. Στο φυσικό τοκετό, η ορμόνη αυτή παράγεται στην δόση και στο χρόνο που πρέπει.
Η ορμόνη αυτή, όταν χορηγείται ενδοφλέβια, προκαλεί πιο έντονες συσπάσεις στη μήτρα, πιο κοντά η μια στην άλλη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό κάνει τον τοκετό πολύ πιο επώδυνο, και το μωρό δείχνει να δυσφορεί.

Υπάρχουν φυσικές μέθοδοι για να αυξηθεί η ενδογενώς παραγόμενη οξυτοκίνη. Μια έμπειρη μαία μπορεί να δείξει στη μητέρα διάφορους τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό κατά τη διάρκεια του τοκετού.


Επισιοτομή
Λίγο πριν βγει το κεφάλι, οι περισσότεροι γιατροί λόγω ρουτίνας, πραγματοποιούν τομή στο περίνεο, ωστε να διευκολυνθεί η έξοδος του μωρού.
Η τακτική αυτή έχει μείνει από τα χρόνια που οι γυναίκες οταν γεννούσαν ήταν ισχυρά ναρκωμένες και δεν μπορούσαν να αντιδράσουν στη φυσική διαδικασία. Οποτε χρειαζόταν χωρος για να χρησιμοποιηθούν οι "κουτάλες" και να βγάλουν το μωρό. 
Σήμερα, η στάση που γεννάει μια γυναίκα στο μαιευτήριο, είναι ξαπλωμένη με τα πόδια ανοιχτά, στο οπτικό πεδιο του γιατρού, κάνοντας ισορροπίσα στη γυναικολογική καρέκλα. Σε αυτήν την στάση και με τη βιασύνη που επικρατεί και πρέπει να βγει το μωρό το γρηγορότερο, δεν επιτρέπεται στο περίνεο να αποκτήσει την ελλαστικότητα που χρειάζεται και να τεντωθεί όσο πρέπει και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σκιστεί.
Υπάρχουν μέθοδοι προετοιμασίας του περίνεου, με ειδικά λάδια, τεχνικές μασάζ που βοηθούν την επίτοκο
Η σωστή στάση είναι αυτή που προφυλάσσει το περίνεο και γλιτώνει η μητερα τα ράμματα και το σκίσιμο

(συνεχίζεται)

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Επίσκεψη στον παιδίατρο

Σήμερα το πρωί πήγαμε την πρώτη μας επίσκεψη στον παιδίατρο. Η Ερατώ είναι 24ων ημερών και την είχε ξαναδεί παιδίατρος όταν ήταν 8 ημερών.

Ο παιδίατρός μας στο νησί είναι ο ευγενέστατος Δρ Μιχάλης Σχουλλης. Με το που την είδε μου είπε ότι δε φαίνεται με τίποτα για 1ος μηνός :) (πώς τα κατάφερα πάλι ;;) Της κοίταξε τα αντανακλαστικά και μας είπε ότι είναι πολύ καλή, εστιάζει το βλέμμα, στηρίζει το κεφάλι και έχει πολύ καλή ψυχοσωματική ανάπτυξη. Η ασπρίλα στην γλώσσα ευτυχώς είναι γάλα και όχι μύκητας (φιουυ) και όλα μια χαρά. Η ζυγαριά έδειξε 4.600 και το ύψος 55 cm. Επειδη δεν εχω ζυγαρια στο σπίτι, ειχα πολύ αγωνία για το τί θα δείξει :)
Οι εμετοί μάλλον δεν οφείλονται σε ΓΟΠ (γαστοϊσοφαγική παλινδρόμηση) αλλα στο ότι τρώει περισσότερο από όσο χρειάζεται (ουπς). Μου είπε ότι τώρα σε αυτήν την φάση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, και αν συνεχιστεί ο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης και τον επόμενο μήνα, το ξαναβλέπουμε (εγω δε θα επιδιώξω να βρούμε λύση, μια χαρά είμαστε.. ας είμαστε λίγο πιο chumby)
Αυτάααα
Μετά πήγαμε για καφεδάκι στην πλατεία με τη φίλη μου τη Σοφία Τ. και τα 2 της παιδιά. Γνώρισα και άλλη μια blogoμαμά, τη Λίλη που μαζί με τη Σοφία φτιάχνουν είδη βάπτισης  και πολύ χάρηκα

Το απόγευμα πήγαμε και πήραμε και πιπίλα.. αυτή της chicco που είναι όλη καουτσούκ.

Της την έβαλα , αφού την αποστείρωσα... (το έκανα και αυτό στη ζωή μου να μη λέω ότι δεν έχω αποστειρώσει ποτέ... ) και έδειξε μεγάλη απεχθεια για το καινούγιο αυτό απόκτημα... με κοίταγε και με μια απαξίωση (ή η ιδέα μου ήταν;; )
Για πείτε έμπειρες μαμάδες πιπιλομωρών... πώς να την πείσω να την πάρει;; να της βάλω μονωτική ταινία γύρω-γύρω;;

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ξανά στην Κω

και νομίζω αρκετά κάτσαμε Αθήνα.. σχεδόν έναν μήνα.
Μπορεί εδω στην Κω να μην έχω καμία βοήθεια τα πρωινά, αλλά μου αρέσει τόσο πολύ το νησί που δε με πειράζει να πιεστώ λίγο παραπάνω προκειμένου να μπορούμε τα απογεύματα να κάνουμε βόλτες οικογενειακώς, η Αννα να παίζει ανέμελη με τους φίλους της όλη την ώρα και η Ερατώ να απολαμβάνει καροτσάδες (πιο πολύ slingάδες θα΄λεγα)

Για την Ερατώ ήταν η πρώτη φορά στο αεροπλάνο.

Ειχα μαζί το καρότσι για να έχω πάνω τις τσάντες, και την Ερατώ την είχα στο sling αγκαλιά μου. Αυτό γιατί αν χρειαζόταν η Αννα να πάει πχ τουαλέττα, δε θα μπορούσα ούτε να κάνω μανούβρες με το καρότσι στην τουαλέττα, ούτε να αφήσω το καρότσι ΜΕ το παιδί έξω.Οποτε το sling βοήθησε... το ίδιο και αν χρειαζόταν να κυνηγήσω-ξετρυπώσω την Αννα..βλέπετε από κάπου έχει κληρονομήσει την αγάπη της για τα μαγαζιά στα Duty free :)
Στα μαγνητόμετρα αντιμετωπίσαμε ένα προβληματάκι. Ευτυχώς που μας δώσαν προτεραιότητα στην τεράστια ουρά. Οταν πέρασα από τον σωματικό έλεγχο το μηχάνημα σφύριξε, μάλλον από τους κρίκους του sling. Ο κύριος που ήταν μπροστά είπε "δεν πειράζει, να περάσει " αλλα η κοπέλα ήθελε να βγαλω το μωρό από το sling κ να το βαλω στο καρότσι κ να ξαναπερασω...
κ επειδη ενιωσε κ τυψεις μου λέει "καλα μόνη σου εισαι;;" χεχε

Φτάνοντας στην Κω, μας περίμενε ο μπαμπάς που δε θα πήγαινε στη δουλειά, και κάναμε μια εκδρομούλα μικρή. Πήγαμε στη θάλασσα, και είδαμε και τους φίλους μας που τόσο είχαμε αποθυμήσει.


Εδω είμαστε στην είσοδο της πολυκατοικίας μας



Η Αννα καταχάρηκε που ξανασυνάντησε το παρεάκι της μετά από 1 μήνα και έπαιξε κάτω με τις ώρες.. ούτε που θυμήθηκε ή παραπονέθηκε ότι δεν είχε κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ..,.

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Δώρο για το νεογεννητό μου

Χτες το πρωί έλαβα ένα πολύ όμορφο δώρο. Μια πολύ καλή μου φίλη κανόνισε για δώρο να μας κάνει την φωτογράφιση της νεογέννητης Ερατούς. Με μεγάλη χαρά, υποδεχτήκαμε την Τίνα που είναι πολύ γλυκός άνθρωπος με μεγάλη υπομονή και καλή διάθεση απέναντι στα παιδιά. Αφού έπαιξε πόση ώρα με την Αννα (μέχρι να ταϊσω εγω την Ερατώ), έβγαλε τα εργαλεία της, που εκτός απο σουπερ φωτογραφικές μηχανές, ειδικούς φακούς για μωρά κτλ, είχε και διάφορα σκουφάκια, ρουχαλάκια, μαξιλαράκια που κάνουν τη φωτογράφιση ...έργο τέχνης!!
Λόγω καυσωνα η Ερατώ δίψαγε συνέχεια και κάναμε άπειρες διακοπές για να την ταϊσω, και η Τίνα έκανε υπομονή χωρίς να δυσανασχετεί και με υπομονή μας περιμενε... πολύ γλυκό κορίτσι!
Σας τη συστείνω ανεπιφύλαχτα, μια και οι τιμές της είναι πολύ συμφέρουσες, η δουλειά της καταπληκτική, και μπορεί να σας φτιάξει τις φωτογραφίες κούπες, ημερολόγια, παζλ, photobook , σε τιμές υποδεκαπλάσιες από αυτες που ζητάνε τα βιβλιοπωλεία (κυριολεκτώ! μια και μου ζήτησαν για ένα photobook από φωτογραφείο 700 ευρώ, και για το ίδιο στην Τίνα κόστισε 60, αλλα καλύτερα μιλήστε μαζί της μια και εγω δεν έχω εικόνα όλων των υπηρεσιών και προϊόντων)
Για περισσότερες πληροφορίες και άλλες φωτογραφίες επισκευτείτε το Smile please Photography
Σας παραθέτω κάποιες φωτογραφίες που μας τράβηξε και έπονται και άλλες

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Θαλασσίτσα

Μα πώς θα μπορούσαμε μια τόσο ωραία μέρα να αφνηθούμε την πρόταση του μπαμπά για μπανάκι;;
Μαμά και Ερατώ χαλάρωναν κάτω από την ομπρέλα (το φως στη μουρη μου-καθισματακι είναι τερτίπια της μηχανής, ουχί ήλιος)
Το sling τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι της έχει ρόλο αλεξίνεμου γιατί φύσαγε πολύ και δεν της άρεσε της καημένης



Τελικά το να΄σαι λεχώνα έχει και τα καλά του... κάαααθεσαι
Μπαμπάς και Αννα παίιζαν στη θάλασσα...

Ε να τσιμπήσουμε και τίποτα, στεγνώσαμε στον ήλιο. Μάνα, τσάκω μια μπύρα, έφτασεεε

Δημότες Αναβύσσου

Δηλωθήκαμε και είμαστε επίσημα δημότες Αναβύσσου
Πήγαμε οικογενειακώς πρωί-πρωί για να δηλώσουμε το μωρό στο Ληξιαρχείο
Για τη δήλωση χρειάζονται και οι δύο γονείς, οποτε αναγκαστικά πήγαμε όλοι μαζί μια και η μικρή είναι αυτοκόλλητη και δε θέλει να με αποχωριστεί :) (ούτε εγω θέλω)
Εξω από το Δημαρχείο (η μικρή Ερατώ είναι στο sling)


Για να δηλώσετε το νεογέννητο μωρό σας στο Ληξιαρχείο χρειάζεται
  1. Πιστοποιητικό γέννησης 
  2. Αστυνομικές ταυτότητες των γονέων, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που μπορούν να δηλώσουν τη γέννηση.
  3. Για την δήλωση υπάρχει προθεσμία 10 ημερών. Αν υπερβείτε το περιθώριο αυτό, υπάρχει πρόστιμο.
  4. Ληξιαρχική πράξη γάμου πρόσφατης έκδοσης.
Η ληξίαρχος δεν το είχε ξανακάνει αυτό και έκανε πάρα πολύ ώρα... αλλα ... νέοι είμαστε, έχουμε χρόνια μπροστά μας να κάνουμε το πρόγραμμα μας

Μπορεί να θεωρηθεί αυτή σαν η πρώτη έξοδος της μικρής μας και της οικογένειας σύσσωμης

Η μισή οικογένεια θα συνέχιζε για τη θάλασσα γιαυτό και φοράνε μαγιώ. Η μαμά και η μικρή Ερατώ θα γυρνάγαν σπίτι γιατί περίμεναν επισκέψεις

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Η γέννηση της Ερατούς

Βρηκα λίγο χρόνο και κατέγραψα την εμπειρία μου γιατί σε λίγο θα αρχίσω να ξεχνάω πάλι



Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010


Η γέννηση της Ερατούς

Κατά τις 00.30 μέσα στον ύπνο μου αισθάνομαι κάτι ελαφρυά πονάκια. Σαν περιόδου που έρχονται και φεύγουν. Σκέφτομαι ότι μπορεί να έχει έρθει η ώρα, μέχρι τη 01:00 περίπου, κοιμάμαι και ξυπνάω, κοιμάμαι – ξυπνάω. Οι πόνοι σιγά-σιγά δυναμώνουν και σηκώνομαι από το κρεβάτι. Ο τοκετός είχε ξεκινήσει. Έκανα βόλτες στο στο σαλόνι, στην κουζίνα, έκατσα λίγο στη βεράντα μας κοιτώντας τη θάλασσα. Όλο σκεφτόμουν ότι η ώρα έχει φτάσει και το πρωί θα έχω αγκαλιά το μωρό μου. Χαμογελω σκεφτόμενη ότι περίμενε τα γενέθλια του μπαμπά της για να έρθει και εκείνη στον κόσμο την ίδια μέρα  Χάιδευα την κοιλιά μου και ένα παιχνιδάκι της Άννας που μου είχε δώσει, από αυτά τα μικρά που τα kinder που χωράνε σε μια χούφτα. Κατά τις 2 οι πόνοι είχαν γίνει ανά 7-10λεπτο. Παίρνω τηλέφωνο την Ευαγγελία (μαία) και μου λέει «Ωραία, σήμερα είναι η μέρα μας!! ξαναπάρε με όταν γίνουν 5 λεπτοί» Μπαίνω στην μπανιέρα, είχα δίπλα μου ένα κεράκι λεβάντα και με χαλάρωνε τόσο μα τόσο πολύ! Το ζεστό νερό ήταν πολύ ανακουφιστικό… Στις 2.30 οι πόνοι είχαν γίνει 3 λεπτοί και ξαναπαίρνω την Ευαγγελία που μου είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει και έρχεται. Συνέχισα τις βόλτες στο σπίτι. Κάποια στιγμή ξύπνησε η Άννα και σηκώθηκε. Με ρώτησε γιατί είχα κλείσει την πόρτα του δωματίου της και της είπα ότι επειδή είχε πολλά κουνουπια. Συμφώνησε ξαναξάπλωσε και δεν ξανασηκώθηκε παρά στις 7 το πρωί… (δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό). Ξαναβγήκα έξω και κοίταγα τη θάλασσα και τα ελάχιστα αυτοκίνητα στον παραλιακό δρόμο… οι πόνοι συντόμευαν και δυνάμωναν

Η Ευαγγελία ήρθε πολύ γρήγορα, στις 3.10. Η καγκελόπορτα ήταν κλειδωμένη και αναγκάστηκα να κατέβω σιγά-σιγά μέχρι έξω να τις ανοίξω. Περπάταγα-σταμάταγα-περπάταγα – σταμάταγα. Με τα πολλά ανεβήκαμε πάνω στο δωμάτιό μου. Με εξέτασε και μου είπε ότι πάμε πολύ καλά και η διαστολή είναι ήδη 7. Όμως το αμνιακό υγρό είναι πάρα πολύ και το μωρό εκτός λεκάνης. Θα πρέπει να σπάσουμε τα νερά για να κατέβει. Δεν κατάλαβα τίποτα, μόνο ζεστό υγρό να τρέχει. Ωραία μου λέει, τώρα έχει κατέβει πολύ χαμηλά το μωρό. Θα πρέπει σε κάθε συστολή να κάθεσαι σε βαθύ κάθισμα και να σπρώχνεις τον αέρα προς τα κάτω. Αυτό μου φάνηκε πολύ κουράστικό, και έκατσα λίγο στην τουαλέτα κάνοντας το ίδιο. Μετά από 2-3 συστολές ξαναπήγαμε στο δωμάτιό μας . Τώρα πιά κάθε πόνος είναι αφόρητος,, έχω ιδρώσει τόσο πολύ που είμαι σα βρεγμένη, όλα τα μαλλιά μου, η πλάτη μου όλα! της λέω ότι δεν αντέχω άλλο (εκείνη την ώρα ήθελα να μου κάνουν καισαρική με ολική νάρκωση ή ευθανασία ) και μου λέει ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά. Μού είπε να κάτσω όπως με βολεύει. Το μωρό είχε κατέβει πάρα πολύ. Η ώρα ήταν 4 παρά 5. Μου λέει μέχρι τις 4 θα  ‘χουμε γεννήσει. Με 2 έντονα σπρωξίματα βγαίνει το κεφάλι και η Ευαγγελία το ξεμπλέκει από την περιέλιξη του λώρου. Πιάνω και εγώ το κεφάλι και πια το νιώθω ότι η μπέμπα μας είναι εδώ.. τα χέρια μου τρέμουν. Μου λένε τώρα να μην σπρώξω καθόλου, μου κάνουν μασάζ στο περίνεο με τα χέρια τους. Εγω κρατάω το κεφάλι του μωρού με τρεμάμενα χέρια. Βγαίνουν οι ώμοι με το χεράκι μαζί και γλυστρει όλο το σώμα.. Μου το βάζουν πάνω μου και εγω κλαίω δυνατά και συνέχεια. Τα δάκρυά μου τρέχουν ποτάμι και δεν μπορώ να δω καθαρά το θησαυρό μου. Είναι λίγο μπλε, ακούνητη και άπνοη. Της κάνουν μασάζ και γελάνε μεταξύ τους λέγοντάς μου να μου ζήσει. Την έχω αγκαλιά και τα χέρια μου τρέμουν. και τα πόδια μου τρέμουν, τρέμω ολόκληρη από συγκίνηση. Μου λένε να της φυσήξω το πρόσωπο και τότε πήρε την πρώτη της ανάσα, σα να έχει βγει από μακροβούτι και βάζει τα κλάμματα. Ανοίγει τα μάτια της και με κοιτάει στα μάτια, σταματάει να κλαίει και κοοιτιόμαστε. Μα πόση ευτυχία μπορεί να χωρέσει σε δύο τόσα δυο μικρά ματάκια..

Μετά από λίγο κόψαν το λώρο. Περιμέναμε αρκετή ώρα μέχρι να σταματήσει να πάλλεται και να πάρει το μωρό όλο το ομφαλοπλακουντιακό αίμα που είναι τόσο σημαντικό για την υγεία του. Ο πλακούντας, μου λένε, έχει ξεκολλήσει και περιμένουμε να βγει. Αν θυμάμαι καλά έκανε αρκετή ώρα. Με μια σύσπαση βγήκε.

Η μαμά μου μένει από κάτω και έχουμε εσωτερική σκάλα. Την πήρα τηλέφωνο και της λέω «Να μας ζήσει!!» και δεν πίστευε στα αυτιά της. Ήρθε πάνω με τις νυχτικιές χωρίς να μπορεί να αρθρώσει λέξη. Μόνο έκλαιγε και φίλαγε τα κορίτσια λέγοντας τους «Σας ευχαριστώ». ούτε οι γονείς μου είχαν ακούσει τίποτα...

Η μπεμπούλα θήλασε αμέσως για καμιά ώρα, μετά κοιμήθηκε. Η Αννα ξύπνησε το πρωί και ήρθε μέσα στο δωμάτιό μου. Μόλις είδε το μωρό γούρλωσε τα μάτια της. Το μωρό μας είναι;;; μου λέει … Πολύ όμορφη είναι.. και μετά ήθελε όλο να την αγκαλιάζει και να τη φιλάει.
Πήρα τηλέφωνο την άντρα μου που δε πρόλαβε να’ναι κοντά. Θα ερχόταν εκείνη τη μέρα το απόγευμα. Του έλεγα όλο το χρονικό και δε μιλούσε γιατί έκλαιγε.. ήταν πολύ ευτυχισμένος που μας άφησε 2 και θα μας βρει 3!!
 
Έτσι ήρθε στον κόσμο η Ερατώ μας. Τόσο απλά, τόσο ευλογημένα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, ορούς, άγχη και παυσίπονα
 
Φωτογραφίες δεν έχω. Έχω μόνο βίντεο της εξοδου που δεν είναι δημοσιεύσιμο Σας ευχαριστώ για τις ευχές και ευχομαι και στις υπόλοιπες επιτοκούλες μας τα καλύτερα!!

ΥΓ: Δε θέλω να μπω στη διαδικασία να υπεραμυνθώ του φυσικού τοκετού. Οποια κοπέλα την ενδιαφέρει πραγματικά και το σκέφτεται ευχαρίστως να τη βοηθήσω όσο μπορώ, αλλα υπάρχουν πολύ πιο ειδικοί από μένα.
Επίσης να σας πω ότι όπως είπα και παρπάνω δεν έιναι για όλους τους ανθρώπους. Και δεν το λέω με κανένα ύφος. Απλώς κάποιοι νιώθουν ασφάλεια στο νοσοκομείο, κάποιοι όχι, απλώς επειδή στον τοκετό παίζει μεγάλο ρόλο να νιώθεις ασφάλεια πρέπει η μαμά να το'΄χει το νου της ότι πρέπει να'ναι ήρεμη και όχι φοβισμενη. αν πας να γεννήσεις και φοβάσαι, δεν είσαι σίγουρος κτλ μπορεί να μπλοκάρεις τη διαδικασία.
Εγω και μόνο στην ιδέα ότι θα πήγαινα στο μαιευτήριο και θα με βάζαν σε αναπηρικό καροτσάκι, θα μου κοτσάραν τον ορό και θα ζούσα μια αγωνία μην τυχόν μου βάλουν ναρκωση, μην το ένα μην το άλλο, ξενέρωνα και αγχωνόμουν πολύ με την ιδέα!!
Επίσης σπίτι γίνονται όλα με το ρυθμό το δικό σου. Δε σε βιάζει κανείς, όλοι μιλάνε χαμηλόφωνα, υπάρχει άλλο κλίμα (σύμφωνα με τις δικές μου εμπειρίες το λέω).

Ημουν μόνη μου, αλλά οι γονείς μου ήταν από κάτω. Αν χρειαζόταν κάτι (η Αννα) θα ερχόντουσαν να την πάρουν.
Αν χρειαζόμουν εγω κάτι (μου είχαν πει ότι ο μόνος παράγοντας που θα μας μεταφέρει είναι να μην προχωράει ο τοκετός που στην περίπτωσή μου επειδή ξέρουμε- απο πρότερη εμπειρία- ότι η μήτρα μου προχωράει μια χαρά είμαστε ακόμα πιο σίγουροι οτι δε θα συμβεί), θα μεταφερόμουν με τις μαίες

Εγω ενιωθα πολύ μεγάλη ασφάλεια με την Ευαγγελία, και με την επιλογή αυτή. Πιστεύω ότι ήταν το καλύτερο για μένα και το μωρό αλλα δεν μπορώ να σας το εξηγήσω ακριβώς. Και το αποτέλεσμα έδειξε ότι λειτούργησε το σώμα μου πολύ θετικά και σε άλλο περιβάλλον (αν δεν ένιωθα καλά) μπορεί να μπλόκαρε η διαδικασία γιατί είναι η φύση της τέτοια που εξαρτάται από το ψυχολογικό.

 Δεν νιωθω κανέναν ηρωισμό, έπρεπε να το ζήσετε απο κοντά να δείτε πόσο απλά είναι όλα, ενιωθα πολύ καλύτερα να'μαι μόνη μου γιατί οι γονείς μου αγχώνονται και τα χάνουν. Αφού οι μαίες δεν είχαν πρόβλημα να μην είναι άλλος μαζί, το προτίμησα.

ουφ.
Πάω να θηλάσω γιατί είναι 3η μέρα και μπορεί να μας ανέβει ίκτερος Smile

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Γέννησα!!

Σήμερα το πρωί στις 4.00 μια κούκλα 3550.
Τελικά περίμενε τα γενεθλια του μπαμπά της που ειναι σημερα Smile
Γεννήθηκε πολύ ευκολα, μέσα σε 2-3 ώρες, σπίτι μας. Η Αννα κοιμόταν στο δίπλα δωματιο κ δεν καταλαβε τίποτα.
(πώς δε σηκωθηκε, που σηκωνεται καθε 1 ωρα;;;;;)
Εζησα την πιο συγκλονιστική εμπειρία της ζωής μου! Επιασα εγω το μωρό την ωρα που εβγαινε κ είδα στα ματια της από άπνοο πλάσμα να παίρνει στην αγκαλιά μου ζωή, αναπνοή, χρωμα! Με το που γεννήθηκε με κοίταξε στα μάτια!! τα δικά μου ειχαν τόσα δακρυα....
Είναι μια κούκλα κ μόλις γεννήθηκε θήλασε κανα 2ωρο κ τωρα κοιμαται...
Είμαι κ εγω πτωμα αλλα ο ενθουσιασμός με εχει αφήσει να κοιμηθώ μόνο 3 ωρες
η Αννα εχει ξετρελλαθει κ φυσικά δε φευγει από δίπλα μας. Ολο της λέει Τί θα τη μάθει
Είμαι ευτυχισμενη!


Φωτορεπορταζ δεν εχω :(
μόνο 1 φωτογραφία κ ενα αναλυτικότατο βίντεο που δεν ανεβαίνει με τίποτα σε μπλογκ :)
Το τραβηξε η μαία κ είναι ακατααλληλο :)


Ευχαριστω όλες για τις ευχες

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Τα 4α γενέθλια

1η Ιουνίου και ώρα 11.55 αντίκρυσες το φως του κόσμου. Εννοείται ότι θυμάμαι με μεγάλη λεπτομέρεια την μοναδική σε αξία εκείνη μέρα του 2006.  Εκείνη ακριβώς την ώρα έγινα μαμά και ένιωσα το μεγαλείο της ανθρώπινης δημιουργίας. Όλον αυτόν τον καιρό με έχεις μάθει τόσα πολλά, που και έχω γίνει τόσο διαφορετικός άνθρωπος. Μου έδειξες την πραγματική αξία της ζωής και άλλαξα την κοσμοθεωρία μου και τις προτεραιότητες της ζωής μου άρδην.
Να σε χαιρόμαστε θησαυρέ μου και να'σαι πάντα χαρούμενο παιδάκι. Τίποτα να μην επισκιάζει αυτό το μοναδικό σου χαμόγελο και γέλιο και να'σαι πάντα αυθόρμητη και ζωηρή.
Σ'αγαπάω μωρό μου, να τα εκατοστήσεις και να'σαι πάντα υγιής

Για τον εορτασμό της ημέρας προσήλθαν γιαγιάδες, παπούς, θεία, θείος και ξάδερφος.
Η Άννα ήθελε και άλλα παιδάκια, αλλα θα επαναληφθεί η μέρα μια φορά όταν έρθει και ο μπαμπάς, και μια φορά με τους φίλους της στην Κω. Σαν τη μέρα της Μαρμότα θα'ναι αυτά τα γενέθλια :)
Η τούρτα μας















Η εορτάζουσα

Ο ξάδερφος (και λίγο θεία)


Η μαμά και η εορτάζουσα
1000όχρονη