Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Σχολικές γιορτές και ξεχειλωμένες αργίες

Πριν από λίγο καιρό είχαμε δυο γιορτές. Η μια εθνική η άλλη όχι. Αναφέρομαι φυσικά στην 28η Οκτωβρίου και στη 17η Νοεμβρίου. Η πρώτη "έπεφτε" καθημερινή και ήταν φυσικά αργία για τους πάντες. Η δεύτερη (17Ν) είναι αργία μόνο για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και έπεφτε Κυριακή! Τις παραμονές των αργιών αυτών, τα παιδιά κάναν γιορτή. Αυτό σημαίνει ότι πήγαν στο σχολείο για 1-1,30 ώρα και είπαν τραγουδάκια - σκετσάκια κτλ.


Να προλάβω να πω ότι θεωρώ ότι οι σχολικές γιορτές έχουν ύψιστη σημασία για την εκπαίδευση των παιδιών. Εκτός του ότι μαθαίνουν ιστορία, μαθαίνουν και έρχονται σε επαφή με την αξία του αγώνα, την αξία του να ορθωνει κανείς το ανάστημά του και στο να υπερασπίζεται τα πιστεύω του και τα ιδανικά του. Μέσα από τη σχολική γιορτή ο μαθητής μαθαίνει περισσότερα από όσα στις σχολικές ώρες και στα βιβλία, όταν φυσικά η γιορτή γίνεται σωστά. 

Ετσι έχουν τα δεδομένα. Ας πάμε τώρα στον προβληματισμό. Στο δικό μας σχολείο είχε αποφασιστεί ότι η γιορτή θα διαρκέσει 1,30 ώρα. .Ηταν ανάγκη να χαθεί μια ολόκληρη ημέρα για 1 ώρα γιορτή; Μετά τις 10 που σχολάσανε τί θα κάναν τα παιδιά ; Πώς δηλαδή αυτό το σχόλασμα νωρίτερα προσφέρει στον εορτασμό της συγκεκριμένης μέρας; Μετά οι δασκαλοι διαμρτύρονται ότι τα παιδιά που διοργανώνουν τη γιορτή είναι μόνα τους χωρίς ακροατήριο. Είναι δυνατόν μια οικογένεια με 2-3-4 παιδιά να ξεσηκωθεί να ετοιμάσει τα παιδιά μόνο για 1 ώρα και μετά πάλι να πάει να τα πάρει από το σχολείο;

Η απορίες μου είναι πολύ συγκεκριμένες χωρίς καμία ειρωνία και πραγματικά δηλωνω άγνοια. Παρακαλώ όποιον ξέρει παραπάνω να με διαφωτίσει:

1) Γιατί δεν εντάσσεται η γιορτή στο σχολικό καθημερινό πρόγραμμα αφιερώνοντας 1-2 ώρες στο τέλος της ημέρας για τη γιορτή και τα τραγουδάκια;
2) Δεδομένου ότι έρχονται Χριστούγεννα και σε πολλά σχολεία (όπως στο δικό μας που έχουμε σουπερ-δραστήριο σύλλογο γονέων) τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν στολίδια και άλλες κατασκευές για το μπαζάρ του σχολείου. Γιατί δεν το συνδυαζουν να γίνουν αυτά σε μια μέρα;
3) Γιατί δεν οργανώνεται μια εκδρομή πριν ή μετά τη σχολική εορτή ώστε να συμπληρωθούν οι ώρες;
Από τα παραπάνω μου φαίνεται το πρώτο πιο εφικτό... 

Ξέρω τι σκέφτεστε!
Ολα τα χρόνια έτσι γίνεται τώρα θα αλλάξει;
Οταν πήγαινα εγω - πριν 20 χρόνια-  σχολείο κάναμε το πρώτο από τα προαναφερθέντα. Στην αρχή της ημέρας λίγο μάθημα, όχι κάτι φοβερό ή δύσκολο, μια και το μυαλό μας ήταν στη γιορτή, αλλά μια μικρή επανάληψη, ένα παιχνίδι κτλ  Εντάξει πήγαινα σε ιδιωτικό σχολείο αλλα τί μ'αυτό; Εφικτό δεν είναι; δεν είπα ότι κάναμε πισίνα τις πρώτες ώρες ωστε να είναι ανέφικτο για το δημόσιο.

Εδω υπάρχουν άλλα προβλήματα στον εκπαιδευτικό κλάδο, πιο σοβαρά σε αυτές τις 3 ώρες που χάνονται θα κολλήσουμε;
Υπάχουν θέματα που μπορούμε να επέμβουμε άμεσα και να αλλάξει κάτι την άλλη μέρα, και θέματα που θέλουν πιο πολύ και συνεχή προσπάθεια και θα αλλάξουν μακροπρόθεσμα. Ας αρχίσουμε από τα πρώτα

Ζούμε στην εποχή της οικονομικής κρίσης, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλα και αξιών και κοινωνικών αλλαγών. Αν επιλλέξουμε (γιατί επιλογή μας είναι) να φύγουμε από τη μιζέρια των ειδήσεων και να το δούμε σαν ευκαιριά να απεμπλακούμε από το μεσαίωνα του παρελθόντος που μας έφερε ώς εδω, τότε θα πάμε μπροστά και προς το καλύτερο.

Και για να μη μείνει έτσι αυτό το ποστ

Η Ερατώ λέει τον Εθνικό ύμνο στη γιορτή του παιδικού σταθμού


4 σχόλια:

Σοφία είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σοφία είπε...

Συμφωνω μαζι σου ολα!

Ελισσάβετ Γεωργιάδη είπε...

Ευαγγελία θα σου πω τι γίνεται στο δικό μας σχολείο. Κάθε φορά που έχουν σχολική γιορτή φροντίζουν ώστε μία μέρα πριν τη γιορτή να παρακολουθήσουν τη γιορτή οι μικρές τάξεις (από πρώτη έως τετάρτη)και την ημέρα της γιορτής παρευρίσκονται οι δύο μεγάλες τάξεις (πέμπτη και έκτη) και οι γονείς των παιδιών που παρουσιάζουν τη γιορτή..... Πχ στην γιορτή της 28ης Οκτωβρίου γίνεται και παράδοση σημαίας στους σημαιοφόρους και πρέπει να παρευρεθούν όλοι με τις στολές τους. Αυτό σημαίνει: σημαιοφόροι και παραστάτες παρόντες στη γιορτή με τις στολές. Κάτι που δεν γίνεται μέσα στις ώρες του σχολείου. Στο λέω γιατί το έζησα φέτος με τη μεγάλη μου που ήταν σημαιοφόρος. Το ίδιο γίνεται και στη γιορτή της 25ης Μαρτίου με μία διαφορά. Ότι πλέον η σημαία έχει παραδοθεί και απλά παρευρίσκονται ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες.

Unknown είπε...

νομίζω υπάρχει τρόπος.. θέληση χρειάζεται