Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

H Κυρά Σαρακοστή

Έχει 7 πόδια, τις 7 εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο κόβουμε κι ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το κόβουμε το Μεγάλο Σάββατο, το βάζουμε μέσα σ'ένα ξερό σύκο ή καρύδι κι όποιος το βρει του φέρνει γούρι! (Χίος) Στον Πόντο, παίρνουν μια πατάτα ψημένη ή ένα κρεμμύδι, μπήγουν επάνω ακτινοειδώς 7 φτερά κότας, το δένουν από το ταβάνι και κρέμεται όλη τη Σαρακοστή. Μια μια βδομάδα που περνάει, βγάζουν από ένα φτερό. Λέγεται "κουκουράς" και είναι το φόβητρο των μικρών." Άλλοτε, πάλι, κι αλλού, την κυρά Σαρακοστή την πλάθαν με ζυμάρι, γι'αυτό και μας έχει διασωθεί το τραγουδάκι

Αυτήν την Καθαρή Δευτέρα, δεν ειχε ούτε χαρταετό, ούτε βόλτα στην παραλία. Είχε πολύ βροχή, αέρα και σπίτι!
Οποτε είπαμε να φτιάξουμε την Κυρά Σαρακοστή, με ζυμάρι όπως προτάσσει το έθιμο.
Με στόμα ανύπαρκτο -λόγω της νηστείας- με τα χέρια σταυρωμένα -λόγω της προσευχής- και με ποδαράκια επτά -να συμβολίζουν τις επτά βδομάδες απ'τις Απόκριες μέχρι την Ανάσταση- η κυρά Σαρακοστή υπήρξε, τρόπον τινά, η "βασίλισσα" του νηστίσιμου Σαραντάμερου (ουσιαστικά πενηνταήμερου όμως) που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα. Επικράτησε η συμβολική ονομασία Σαρακοστή, σε αναλογία με το σαρανταήμερο που νήστεψε ο Χριστός στην έρημο μετά τη βάφτισή του, όμως, καθώς συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν και η νηστεία της Μεγαλοβδομάδας, οι μέρες πλησιάζουν τις πενήνταΗ συνταγή που χρησιμοποίησα εγώ είναι η κλασσική για το αλατοζυμάρι που είναι ο λόγος 1:1:3
δηλαδή ένα μέρος νερό, ένα μέρος αλάτι και 3 μέρη αλεύρι
ένα μικρό μυστικό είναι να διαλύσουμε το αλάτι στο νερό για αρχή και μετά να προσθέσουμε το αλεύρι.
τη συνταγή βρήκα στο: www.sintagespareas.gr

Πλάθουμε τη Σαρακοστή όπως θέλουμε και την ψήνουμε στο φούρνο για 20-30 λεπτά στους 160ο C

Αυτή τη φορά δεν τη κρεμάσαμε, την έχουμε ξαπλωμένη και κάθε Σάββατο θα κόβουμε ένα πόδι!!!
Ο Δημήτρης έχει ήδη κόψει κάποια πόδια παραπάνω αλλά ... λεπτομέρειες
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!
Δημοσίευση σχολίου