Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Σαραντίσαμε

ή αλλιώς Σαραντώσαμε, όπως λένε εδω στην Κω.
Σήμερα 40 μέρες ακριβως από τη γέννησή της.

Ο Σαραντισμός γίνεται για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, για να εισάγει το βρέφος στο ναό, ώστε αυτό να μπορεί στη συνέχεια να βαπτισθεί και να συμμετέχει στην εν Χριστώ λατρευτική ζωή, και δεύτερον για να καθαρισθεί και η γυναίκα (καθώς οι ευχές του σαραντισμού αναφέρονται και στον καθαρισμό της γυναικός).
Παρατηρούμε ότι, όταν η γυναίκα έρχεται στο ναό για να λάβει υπο του ιερέως την ευχή του σαραντισμού, ο ιερεύς δεν την αφήνει να μπει στον κυρίως ναό, διότι θεωρείται ακόμα ακάθαρτη. Ακάθαρτη και όχι αμαρτωλή, όπως το συγχέουν πολλοί άνθρωποι στις ημέρες μας. Η γυναίκα δεν διέπραξε καμία αμαρτία, αντιθέτως έφερε στον κόσμο έναν άνθρωπο. Ακαθαρσία θεωρείται ό,τι αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, δια τούτο και παραμένει η γυναίκα έπειτα από την κύηση στον οίκο της για σαράντα ημέρες, ώσπου να καθαριστεί  πλήρως και να μπορεί να συμμετάσχει και πάλι στη λατρευτική ζωή της εκκλησίας.  Γι΄αυτό το λόγο και διαβάζει ο ιερεύς την ευχή στον πρόναο του ναού και έπειτα καθώς λαμβάνει στα χέρια του το βρέφος και το εισάγει στον κυρίως ναό, τότε και η γυναίκα, αφού έχει καθαρισθεί από τις ευχές, ασπάζεται μετ'; ευλαβείας τις εικόνες. Όλα αυτά γίνονται προς μίμηση του σαραντισμού του Κυρίου.

Πηγή: http://orthodox-world.pblogs.g

Πήγα λοιπόν, περίμενα στον πρόναο όπου ήρθε ο καλός αυτός παπάς και μας διάβαζε την ευχή.
Οταν τελείωσε, πήρε την Ερατώ και την πήγε στις εικόνες. Εκείνη είχε ανοίξει τα μάτις της και κοίταγε με περιέργεια.

Ο ευγενέστατος πατέρας Παυλος, μετά το τέλος της ευχής, μου ευχήθηκε με τη σειρά του να του πάω πολλά μωρά να σαραντίσει, ευχή που με συγκίνησε πολύ... μα γιατί συγκινούμαι;; δεν υποτίθεται ότι δεν είμαι πιά λεχώνα;;

1 σχόλιο:

Μαρίζα είπε...

Κι όμως πολύ συγκινητικό. Σου έυχομαι να κάνει κι άλλο μωράκι!!!