Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ολοκληρώνοντας την 39η εβδομάδα

Ορίστε, να μου φτάσαμε και ως εδω (και τί μέλλει γεννέσθαι, ένας Θεός ξέρει). Η μαία μου το είχε πει από την αρχή. Η μήτρα έχει μνήμη. Αφού την Αννα τη γέννησα 40+3, δηλαδή διανύοντας την 41η εβδομάδα, και το δεύτερο μωρό κάπου εκεί θα πάει. Αν όχι τόσο πολύ λόγω του ότι δεν είμαι πρωτάρα, πριν την 38η εβδομάδα πάντως δύσκολα.


Και να που φτάσαμε ως εδω Αυριο μπαίνει ο Ιούνιος και ακόμα περιμένουμε :) 
Εχω βαρύνει πολύ και νιώθω κούραση και εξάντληση με το παραμικρό. Κάνω μια δουλειά και κάθομαι, έχω τύψεις όμως για αυτό γιατή η συμβουλή της μαίας μου ήταν όχι καθισιό...περπάτημα, μπάνιο στη θάλασσα και ηλιοθεραπεία με προστασία. Το τελευταίο δεν το περίμενα. Ο λόγος είναι ότι η θερμότητα και το φως βοηθάει τη μήτρα ν ακάνει συσυσπάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το καλοκαίρι οι εγκυμοσύνες που πάνε σε παράταση είναι λιγότερες από τις αντίστοιχες του χειμώνα.


Σήμερα πήραμε και το δώρο της μπέμπας για την Άννα. Της είχε πει μυστικά ότι θέλει να της φέρει το πειρατικό καράβι των playmobil. μάλιστα της το είχε πει και μυστικά στην κοιλιά μου μια και εγω δεν έφτανα να της το πω από τόσο κοντά (έτσι μου'πε). 
Ο μπαμπάς μου ανέλαβε να πάει να τα πάρει κρυφά. Αλλά με πήρε τηλέφωνο σοκαρισμενος και μου είπε ότι το παιχνίδι αυτό είναι απαίσιο, έχει νεκρούς και "φοβιστικές" (δικη μας έκφραση-ενδοοικογενειακή- μην την ψάξετε σε λεξικό) φιγούρες. Έλαβε χώρα το εναλλακτικό σχεδιο 
(plan B) και τη θέση του καραβιού πήρε ένα αντιστοίχου μεγέθους κουτί (το μεγεθος του κουτιού είναι από τα πιο βασικά κριτήρια επιλογής παιχνιδιού) με πιο φιλειρηνικό παιχνίδι, το κρουαζιερόπλοιο polly pocket


Αλήθεια, πείτε μου σας παρακαλώ, οι μαμάδες που έχετε ακολουθήσει αυτήν την τακτική να φέρνει δώρο το νεογέννητο στο 1ο σας παιδί: Το μεγαλύτερο αδερφάκι που λαμβάνει το δώρο, δεν αναρωτιέται πού χώραγε το κουτί στην κοιλιά; από πού το αγόρασε το μωρό; αν εχει λεφτά;;
Τί απαντήσατε;;;

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Εβδομάδα 39η

Η 39η εβδομάδα μόλις ξεκίνησε. Σήμερα είμαι 38w1d
Χτες είχαμε πάει για ψωνια και καφέ στο κέντρο... Ψώνια που λέει ο λόγος δηλαδή. Πήγαμε σε ένα μαγαζί, πήρα 2-3 μπλουζάκια θηλασμού (τί καλά που πιά δε χρειάζεται να τα παραγγέλνεις από έξω και να τα σκά κανονικά, και υπάρχουν ακόμα και σε αλυσίδες καταστημάτων ) και...κουράστηκα!! ποιός ...εγω!! που οργώναμε την Ερμού, Αιόλου, Αγ. Μάρκου  και τούμπαλιν.. Λίγο στα Mac που μου'χαν στείλει mail ότι θα'χει προσφορές ήθελα αλλα... το άφησα για άλλη φορά.

και το Αννάκι τα'δει όλα.. αφού μου έλεγε "πάμε για καφε.. θα σε περιμένει η φίλη σου"΄για να μην παραδεχτεί οτι κουράστηκε, δεν ήθελε να στήσουμε τη φίλη μου...

Πήγαμε και για καφεδάκι στην Αδριανού με πολύ καλή παρέα :) την eimaimama κατά κόσμον Ολίβια με την Αθηνούλα και το Μαράκι, φυσικά δεν έλειπε η καλή μου μανούλα που είναι φύλακας άγγελός μου αυτές τις μέρες και όχι μόνο, και το Αννάκι μου
Λίγο ζοριζόμουν και ένιωθα τράβηγμα.. Λέω ασε ας μην το παρακάνω.. Ημουν και αϋπνη... κοιμήθηκα 5 το πρωί. Είχε ξημερώσει και εγω ...τίποτα. Εβλεπα το sex and the city την ταινία. Είδα και λίγο από το Frida... τίποτα....αλλά αφού είμαι ξαπλωμένη, τί πειράζει αν δεν κοιμάμαι;; αφού ξεκουράζομαι.. (ας μου απαντήσει κάποιος)
Εν τω μεταξύ νιώθω την κοιλιά μου να έχει κατέβει λίγο. Ενω μέχρι προχτές το πωπουδάκι της μπέμπας το έβλεπα ακριβώς κάτω από το στήθος μου, τωρα βλέπω ότι είναι 4 δάχτυλα πάνω από τον αφαλό μου..

Σήμερα πήγα και κομμωτήριο. Εκοψα και έκανα και ανταύγειες. Οποτε, ένα μανικιουράκι θέλω και.. έτοιμη για τη μεγάλη μέρα :)


Σήμερα ο "Εξάντας" είχε για τα βλαστοκύτταρα, για να μάθει και ο κόσμος που δεν έχει πρόσβαση στην ευρύτερη γνώση (πχ ιντερνετ) την αλήθεια :)  ... απορώ πώς τους "άφησαν" και κάναν αυτήν την εκπομπή... πολύ καλή δουλειά πάντως.

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Εβδομάδα 38η

Αυτή η βδομάδα ήταν βδομάδα ξεκούρασης :)
Η καλή μου  μανούλα έχει αναλάβει το 150% των δραστηριοτήτων μου. Ξυπνάω κάθε μέρα στις 9.00, η αννα έχει ξυπνήσει, έχει κατέβει σπίτι της μαμάς μου  όπου έχει φάει, αλλάξει, πλυθεί κτλ κτλ (ούτε τη σειρά δε θυμάμαι)
Το πρωίνό μου εμένα με περιμένει στο τραπέζι. Μετά εχουν σειρά διάφορες ασχολίες με καφέδες, ράψιμο, χόμπυ, βόλτες, βόλτες στο ίντερνετ κτλ
Το μεσημεριανό πάλι ετοιμάζεται μόνο του και όλα - όλα γίνονται με μαγικό τρόπο και αυτόματα
Αχ μανούλα... ας είσαι καλά! και ας είμαι και εγω τόσο καλη μανούλα όσο εσύ!!

Το Σάββατο πήγα για το καθιερωμένο ραντεβού με τη μαία. Μου είπε ότι το μωρό έχει μπει στη λεκάνη και τις προσεχείς μέρες μπορεί να γεννήσουμε :)
Ολα μια χαρά!!!

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Οι αγορές για τη δεύτερη

μας κόρη

Τα δεύτερα παιδιά νομίζω είναι λίγο "ρηγμένα" όσον αφορά τις αγορές γιατί παίρνουν πιο πολλά μεταχειρισμένα αντικείμενα :) Ετσι και σε μας. Οι αγορές μας τώρα είναι ελάχιστες και οι εξης:

1) Ενα καινούργιο καθισματάκι αυτοκινήτου maxi cosi

Νομίζω είναι από τις πιο απαραίτητες αγορές. Είναι ο μονος τρόπος να μεταφέρεται το μωρό στο αυτοκίνητο και είναι θέμα ασφάλειας. Φεύγοντας από το μαιευτήριο κάθε γονέας πρέπει να έχει καθισματάκι αυτοκινήτου μια και ούτε η αγκαλιά, ούτε η καλαθούνα παρέχει καμία ασφάλεια

Για το καθισματάκι, πήραμε και καλοκαιρινό κάλυμμα σε λευκό, για να μη μας αρπάξει το μωρό :)
Eμείς το πήραμε από το  ebay, αλλα έχει και σε διάφορα μαγαζιά. Για αυτούς που θέλουν να το βρουν μέσω ίντερνετ, λέγεται ή "liner" ή "summer cover"
Φυσικά υπάρχουν και τα πιο trendy του πολύ αγαπημένου etsy

αλλά όχι και τόσο καλοκαιρινά, αλλα πάρα πολλά. και εδώ

2) Κουβερτούλες καλοκαιρινές (Swaddlers)
 που βοηθούν στο φάσκιωμα του μωρού.
Το "φάσκιωμα" ειναι παλιά τεχνική που πολλοί σνομπάρουν. Εγω πιστεύω ότι το μωρό νιώθει ασφάλεια και ότι είναι στη φωλιά του. Οταν δεν την έχω στο sling, θα είναι στα φασκιά της :)

3) Η Αννα της πήρε από το ebay μια κούκλα της Lamaze
Τα παιχνίδια Lamaze είναι από τα αγαπημένα μου (ποιός με ρωτάει θα μου πείτε... )
Εχουν πολύ όμορφα χρώματα και πραγματικά εντυπωσιάζουν τα νεογέννητα.

και για να σας εξηγήσω πώς έγινε αυτό, είχα ανοιγμένο στον υπολογιστή τη σελίδα του ebay με τα "Watched items" και η Αννα επισκέφτηκε τον υπολογιστή την ώρα που σηκώθηκα.
Γυρνώντας το βράδυ, είδα στα email μου ότι "you are the highest bidder κτλ κτλ..."
Κατάλαβα ποιός είχε βάλει το χεράκι του και πόσα "I agree" και "Enter" είχε πατήσει κατά τύχη αλλα πολύ σωστά και έστηλα mail στον πωλητή που πολύ ευγενικά μου είπε ότι αν κερδίσω την κούκλα,δε θα έχει πρόβλημα να ακυρώσει τη δημοπρασία :) Το ξανασκέφτηκα και του είπα ότι είναι το τυχερό της και ότι αν το κερδίσουμε θα το κρατήσουμε (και χρυσοπληρώσουμε ) :) :)
χαχα

4) Καρότσι ομπρελίτσα για πιο μετά

οπως σας είχα πει σε προηγούμενο ποστ, καρότσι μεγάλο είχαμε. Πήραμε λοιπόν ένα MacLaren για πιο μετά που είναι μπαστούνι και πολύ πιο ελαφρύ από το τρίροδο.


5) Sling
Για τη μπέμπα μας δεν έχω φτιάξει ακόμα. Εχω επιχειρήσει 2 φορές, και μου τα έχουν πάρει :)
ακόμα δεν έχω αποφασίσει το χρώμα, όλο αλλάζω γνώμη

6) Μια σκηνούλα για τη θάλασσα pop-up tent

από το ELC για να μπορούμε να καθόμαστε λίιιγο παραπάνω από το 10λεπτο που επιτρέπει ο δερματολόγος στη θάλασσα

Από ρουχαλάκια, φορμάκια, πάνες καουβερτούλες, σεντονάκια κτλ κτλ είμαστε υπερ πλήρεις!!
τί άλλο μας λείπει;;; όλο και κάτι θα σκεφτούμε :)

Δωρο τοκετού

Αυτο το έθιμο πολύ μου αρέσει, αν και δεν το έχω εκμεταλευτεί μέχρι στιγμής.
Σκέφτομαι λοιπόν τί να πάρω για τον εαυτούλη μου που θα φέρω εις πέρας αυτό το θεάρεστο έργο του τοκετού. (ο άντρας μου δεν ξέρω ακόμα τί θα μου πάρει, δεν ξερω καν αν ξέρει αυτό το έθιμο, θα βάλω κανέναν φίλο του να του το θυμίσει)
Σκέφτομαι διάφορα αλλα νομίζω έχω κααταλήξει.
Θέλω ένα κόσμημα ... καλά διαβάζετε.. όχι από αυτά που φοράνε στους αρραβώνες (είπαμε δε με επηρέασε τόσο η εγκυμοσύνη), κάτι πιο... art .. αλλα και να θυμίζει την ημέρα...

Αυτό το σαιτ έχει πολύ όμορφα πραγματα αλλά πιο πολύ μου αρέσει αυτό

που  μπορείς να γράψεις πάνω στα κρεμαστά ημερομηνίες, ονόματα των παιδιών και άλλες λέξεις που έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για την κάθε μαμά....

και σε κάτι πιο απλό με δέρμα

και με διάφορα σχήματα κρεμαστών
και άλλα παρόμοια που έχουν διαφορετική αλυσίδα, σχήμα, χρώμα κτλ

και φυσικά, όσο πιο μπούγιο.. τόσο πιο πολύ μου αρέσει εμένα :)

(και είναι και το πιο ακριβό.. όπως το περίμενα δηλαδή)

Εσας πιο σας αρέσει πιο πολύ;;

Α! αν έχετε ανακαλύψει Ελληνικό μαγαζί που να πουλάει κάτι παρόμοιο, ενημερώστε με. Εχω σκεφτεί να πάψω να ψωνίζω από το ίντερνετ για να υποστηριξω την εγχώρια αγορά (αρκεί να μη μας προκαλούν με τις τιμές και τη συμπεριφορά τους)

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Το annoulasmom στο Parents


Αυτό το μήνα, το περιοδικό parents φιλοξενεί στις σελίδες του το blog μου :)
Ευχαριστούμε για την αναγνώριση :)
Είχαν έρθει σπίτι μας τα παιδιά μια ηλιόλουστη μέρα του Απριλίου, περάσαμε πολύ ωραία, μιλήσαμε, φωτογραφηθήκαμε και... να'μαστε στο τεύχος του Ιουνίου.

Γυρίσαμε Αθήνα

εδω και καιρό, από 17 Μαϊου δηλαδή, αλλα τώρα βρήκα χρόνο :)

Παρόλο που τα είχα όλα τακτοποιημένα μια χαρά στο μυαλό μου, η αναχώρηση ήταν πιο δύσκολη από ότι νόμιζα... Είναι και οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, δεν ήθελα να φύγω με τίποτα.. Δευτέρα βραδάκι πετάγαμε και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας δεν είχα ετοιμάσει τίποτα... αν και σιγά τα πράγματα που είχα να πάρω, λέμε τώρα
και η Αννα λυπήθηκε πολύ που έπρεπε να αποχαιρετήσει τους φίλους της, και μάλλον δεν το έκανε :) απλώς έφυγε :)

Στα διαδικαστικά λοιπόν.
Μόλις με είδαν στο αεροδρόμιο δε μου είπαν τίποτα. Ούτε με ρώτησαν σε ποιά εβδομάδα είμαι ούτε αν ταξιδεύω ...απολύτως τίποτα.
Επειδή όμως εγω είχα το χαρτί του γιατρού καβάτζα, τους το είπα από μόνη μου και τους το έδωσα. Με βάλαν και υπόγραψα και εγώ και όλα μια χαρά. Το χαρτί έγραφε ότι είμαι στον 8ο μήνα. Εγω ήμουν 36+6 (κάτι σαν πυρετός). Με ρώτησαν (για επαλήθευση-χα χα) σε ποιά εβδομάδα και τους είπα στην 34η.
To χαρτί του γιατρού, δεν είναι απλώς μια βεβαίωση... (εντυπωσιάστηκα ομολογω)
Είναι μια φόρμα από την εταιρεία που συμπληρώνει και υπογράφει με πολλά πεδία !!
και κάθε αεροπορική εταιρεία έχει το δικό της έντυπο!! μιλάμε για οργάνωση, όχι αστεία

Χαιρετήσαμε τον μπαμπά, και φύγαμε ελπίζοντας να περάσουν γρήγορα οι 2 βδομαδες μέχρι να τον ξαναδούμε
...
μόλις μπήκαμε στο αεροπλάνο, άρχισαν οι ερωτήσεις για το αν είναι τουρμπινοφόρο ή ελικοφόρο, και γιατί μαζεύει τις ρόδες στην απογείωση, και γιατί αναβοσβήνει το φως στο φτερό, κτλ κτλ...
Τί να κάνω η δόλια μάνα;; δεν έχω τέτοιες γνώσεις.. απαντάω κατά το δοκούν χωρίς να είμαι σίγουρη για την ορθότητα των απαντήσεων χεχε

και εδω μια φωτο (δεν είναι από την απογείωση-προσγείωση που απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών- σας πρόλαβα. ΧΑ!)

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Εβδομάδα 37η


Σήμερα είμαι 36w+5d δηλαδή στο τέλος της 37ης εβδομάδας.
και για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Αφού είμαι 36+5, σημαίνει ότι έχω ολοκληρώσει την 36η εβδομάδα, και διανύω την 37η. Συγκεκριμένα, έχω διανύσει και τις 5 μέρες της 37ης και σε 2 μέρες θα αρχίσω να διανύω την 38η...
Εχω πάντα διαφωνία με διάφορους για αυτό το θέμα, και βρήκα ευκαιρία να το διευκρινίσω :)

Σήμερα είναι και η τελευταία μερα στην  Κω μια και αυριο φεύγουμε για Αθήνα :)
Εφτασε λοιπόν η μέρα που θα γυρίσουμε σπίτι και ευτυχώς η μικρή μου για ακόμα μια φορά στάθηκε "κυρία" και δε μας λαχτάρησε να τρέχουμε να βρουμε εισητήρια άρων άρων
Φυσικά από πράγματα δεν έχω φτιάξει τίποτα... μας αφήσαν οι καφέδες;;
Αλλα δε θα πάρω και τίποτα μαζί μου, μόνο τα ρούχα της εγκυμοσύνης που κάτι μου λέει ότι θα τα φοράω για πολύ πολύ ακόμα

Οι μέρες κυλάνε πολύ κουράστικά και υπάρχουν στιγμές που δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι. Νομίζω όμως ότι η κοιλιά μου έχει κατεβει αρκετά γιατί όταν σκύβω δε με ενοχλεί τόσο

Φτάνοντας στην Αθήνα έχω τόοοσα πολλά διαδικαστικά να τακτοποιήσω που... κουράζομαι μόνο που τα σκέφτομαι.. θα χρησιμοποιήσω στο έπακρον την προτεραιότητα των εγκύων στις δημόσιες υπηρεσίες γιατί δεν  μπορώ να σταθώ καθόλου :)

Τα λέμε ξανά σε 1 εβδομαδα...

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Πρόγραμμα τοκετού

Γνωρίζοντας το τί περίπου ισχύει σήμερα στα μαιευτήρια, παίρνω την πρωτοβουλία να ζητήσω το καλύτερο για τη γέννηση του παιδιού μου.

(περισσότερα διαβάστε στο www.birthchoices.gr)

Ζητώ να:

Περιβάλλον τοκετού προσωπικές προτιμήσεις
  • Να υπάρχει ατομική τουαλέτα και ντους στο δωμάτιο
  • Να γεννήσω στο ίδιο δωμάτιο, χωρίς να με μετακινήσετε την ώρα της γέννας
  • Να υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να μπορώ να κινούμαι άνετα
  • O φωτισμός να είναι χαμηλός για να μπορώ να χαλαρώνω
  • Να επικρατεί ηρεμία στο δωμάτιο
  • Να υπάρχει ζεστασιά όση χρειάζεται το νεογέννητο μωρό μου και εγώ για να αισθανόμαστε ευχάριστα
  • Να μπορώ να ακούω τη μουσική που με χαλαρώνει (θα φέρω τα cd μου)
  • Να φορώ δικά μου ρούχα
  • Θα βοηθούσε πολύ να υπάρχει μπάλα τοκετού (θα φέρω τη δική μου)Να υπάρχουν μαξιλάρια
  • Να υπάρχει γάντζος στο ταβάνι με πανί για να μπορώ να στηρίζομαι
  • Θα ήθελα να βγάζουμε φωτογραφίες (χωρίς φλας) και να τραβάμε βίντεο ελεύθερα
Προετοιμασία για το τοκετό
  • Δεν επιθυμώ ξύρισμα του εφηβαίο
  • Δεν επιθυμώ να μου κάνετε κλύσμα
  • Δεν επιθυμώ να μου εφαρμοστεί ενδοφλέβιος όρος για να έχω ελευθερία κινήσεων
  • Δεν επιθυμώ ουροκαθετήρα
Παρακολούθηση εμβρύου
  • Επιθυμώ διακοπτόμενη παρακολούθηση των παλμών του μωρού μου με φορητό ανιχνευτή εμβρυϊκών παλμών (DOPPLER)
  • Eπιθυμώ συνεχή παρακολούθηση των παλμών του μωρού μου με εξωτερικό καρδιοτοκογράφο
Αντιμετώπιση πόνου / Ανακούφιση\
  • Προτιμώ φυσικές μεθόδους ανακούφισης πόνου (ζεστές κομπρέσες, κινήσεις /στάσεις σώματος)
  • Να επιλέξω εγω ποιά άτομα θα είναι μαζί μου κατά τον τοκετό.
  • Επιθυμώ αυθόρμητη έναρξη του τοκετού μου
  • Εφόσον εγώ και το μωρό μου είμαστε υγιείς, δεν θα ήθελα να συζητήσω για πρόκληση του τοκετού μου πριν την 42 εβδομάδα
  • Αν ξεπεράσω τις 42 βδομάδες κύησης επιθυμώ να περιμένω την αυθόρμητη έναρξη του τοκετού εφόσον το μωρό μου είναι υγιές και ο πλακούντας διατηρείται σε καλή λειτουργική κατάσταση
  • Αν πρέπει να γίνει πρόκληση ή επίσπευση του τοκετού μου, να ενημερωθώ για τους ακριβείς λόγους, και να γίνεται μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ιατρική ένδειξη
  • Προτιμώ φυσικές μεθόδους για την έναρξη ή την επίσπευση του τοκετού μου όπως περπάτημα, αλλαγή στάσης πριν γίνει χρήση ιατρικών μεθόδων και φαρμάκων
  • Δεν επιθυμώ να μου γίνει τεχνητή ρήξη των εμβρυϊκών υμένων, εκτός και αν συντρέχει απόλυτη ιατρική ένδειξη
  • Να μη μου χορηγείται ωκυτοκίνη, προσταγλαδίνες και οποιαδήποτε άλλη ορμόνη,παρά μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ιατρική ένδειξη και αφού ενημερωθώ. 
  • Αν η πρόκληση τοκετού αποτύχει, θα ήθελα να φύγω και να προσπαθήσουμε μερικές μέρες αργότερα (εκτός και αν έχω ριγμένο αμνιακό σάκο και εφόσον δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο εγώ και το μωρό μου)
Πρώτο στάδιο τοκετού : 0ιαστολή τράχηλου
  • Να ακολουθηθούν οι φυσικοί ρυθμοί του σώματος μου
  • Να μπορώ να περπατώ ελευθέρα και να αλλάζω στάσεις όποτε το επιθυμώ
  • Να κάνω ντους και να μπαίνω στη μπανιέρα / πισίνα για να χαλαρώσω όποτε θέλω
  • Να πηγαίνω στην τουαλέτα μόνη μου
  • Να μπορώ να τρώω ελαφριά και να πίνω υγρά όποτε το έχω ανάγκη
  • Οι κολπικές εξετάσεις να περιοριστούν στο ελάχιστο και μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο
  • Να περιοριστεί η είσοδος του προσωπικού στο δωμάτιο μου μόνο στους απολύτως απαραίτητους (μαία, γιατρός, παιδίατρος )
  • Να είμαι ελεύθερη να εκτονώσω τον πόνο μου όπως θέλω χωρίς να μου υποδεικνύει κανείς
Δεύτερο στάδιο τοκετού : Εξώθηση
  • Θα ήθελα να αρχίσω τις εξωθήσεις όταν νιώσω την ανάγκη να το κάνω
  • Να διαλέξω μόνη μου τη στάση που με βολεύει καλύτερα στο τοκετό μου
  • Αν είναι δυνατόν να μπορώ να στηρίζομαι σε άτομα για να εξωθώ
  • Να γεννήσω στην ειδική πισίνα / μπανιέρα
  • Να μου δώσετε την ευκαιρία να πιάσω εγω και ο σύζυγός μου το μωρό μας μόλις βγει
  • Προτιμώ να μη μου γίνει περινεοτομη εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο
  • Να αποφευχθεί η βεντούζα ή ο εμβρυουλκός εκτός κ αν υπάρχει απόλυτος ιατρικός λόγος και αφού έχει εξαντληθεί κάθε άλλη προσέγγιση
  • Μόλις γεννηθεί το μωρό μου να το βάλετε το πάνω στη κοιλιά μου
Αμέσως μετά το τοκετό
  • Ο ομφάλιος λώρος να κοπεί μόνο όταν σταματήσει να πάλλεται
  • Ο ομφάλιος λώρος να κοπεί από τον σύζυγο μου
  • Να έχω στην αγκαλιά μου το μωρό και να το θηλάζω όταν θα το εξετάζετε
  • Μόλις γεννηθεί το μωρό να του επιτρέψουμε να συρθεί πάνω μου για να φτάσει στην θηλή (αντανακλαστικό του θηλασμού) όσο χρόνο και αν χρειαστεί
  • Να θηλάσω το μωρό μου το πολύ μέσα σε μια ώρα από το τοκετό μου
Τρίτο στάδιο τοκετού : έξοδος πλακούντα
  • Να γίνει αυτόματη έξοδος του πλακούντα χωρίς να μου χορηγήσετε ωκυτοκίνη
  • Θα ήθελα να μου δείξετε τον πλακούντα μόλις βγει
  • Θα με βοηθούσε πολύ να έχω το μωρό μου στην αγκαλιά κατά την έξοδο του πλακούντα και κατά τον έλεγχο και την επιδιόρθωση των ιστών μου στο περίνεο
  • Να μη μου γίνουν ράμματα αν το σκίσιμο μου είναι μικρό
  • Να μη μου βάλετε καθετήρα στην ουρήθρα, θα προσπαθήσω να ουρήσω μόνη μου
Φροντίδα νεογνού
  • Σκουπίστε απαλά το μωρό μου με μια πετσέτα δίνοντας του έτσι και απτικά ερεθίσματα για να αναπνεύσει
  • Παρακαλώ να μη χρησιμοποιηθεί ρινογαστρικός καθετήρας για τον καθαρισμό των αεροφόρων οδών του μωρού μου εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο
  • Να καθυστερήσετε τουλάχιστον ένα 24ωρο το μπάνιο του μωρού γιατί το σμήγμα είναι χρήσιμο να παραμείνει και να απορροφηθεί απ’ το δέρμα του
  • Θα ήθελα να κάνω εγώ ή ο σύζυγος μου το πρώτο μπάνιο του μωρού μας
  • Να έχουμε τον προσωπικό μας παιδίατρο
  • Να μη βάλετε σταγόνες νιτρικού αργύρου ή αντιβίωσης στα μάτια του μωρού μου
  • Να μη γίνει ένεση βιταμίνης Κ
  • Να μη γίνει λήψη αίματος για έλεγχο μεταβολισμού - Guthrie test και αν κριθείαπαραίτητο να  πραγματοποιηθεί μετά από την πρώτη βδομάδα
  • Θα το θηλάσω αποκλειστικά, για το λόγο αυτό μη του δώσετε ξένο γάλα ή παιδικό χαμομήλι
  • Μη του δώσετε πιπίλα
  • Κάθε φορά που κλαίει θα ήθελα να μου το φέρνετε για να το θηλάσω
  • Θα ήθελα ένα σύμβουλο θηλασμού για να ενημερωθώ σωστά στα θέματα του θηλασμού
  • Θα κάνω rooming – in
Τα παραπάνω αφορούν τα δικαίωματά μας και όχι "παραξενιές"
Δε μένει να τα διεκδικήσουμε και να το ψάξουμε όπως θα "το ψάχναμε" αν ήταν για να αγοράσουμε ένα καινούργιο κινητό τηλέφωνο

Ποδήλατο χωρίς βοηθητικές

Εδω και ένα μήνα προσπαθεί να πείσει τον άντρα μου να την πάει να μάθει ποδήλατο.
Την πρώτη φορά ήρθε και είχε παράπονο ότι δεν είχε μάθει να στρίβει και να ξεκινάει..
Τη δευτερη φορά το έμαθε και αυτό :) και τώρα ξέρει :)
Είχα σκοπό να ψάξω και να βρω στο ίντερνετ τα 5 βήματα για να μάθει κανείς ποδήλατο που είχα βρει παλιά. ,...αλλα ούτε την άρνικα δεν πρόλαβα να τους δώσω μαζί :)
Από τουμπες δόξα το Θεό, έχουμε αρκετές αλλα ανώδυνες (μοιάζουν)

Δήλωσε κιόλλας ότι είναι τώρα ευκολότερο να κάνει σούζες και με όλο καμάρι βάζει το στάντ στο ποδηλατάκι που στέκεται όπως των μεγάλων
και φυσικά το λέει σε όλους ότι ξέρει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές!



13.Μαϊου 2010


Παρά τη θετική εξέλιξη, πιστεύω ότι σε αυτό το θέμα ξεκινήσαμε λάθος.
Εχω την εντύπωση (αν είναι κάποιος πιό ειδικός θα με ενδιέφερε πολύ η γνώμη του) ότι και σε αυτό το θέμα καλό είναι να ξεκινάς χωρίς βοηθήματα.
Είμαστε λίγο κατά των βοηθημάτων (περπατούρα-μπρατσάκια κτλ) Χωρίς βοηθήματα, πας μέχρι εκεί που σε παίρνει και μαθαίνεις σιγά-σιγά να ξεθαρρεύεις. Με τα βοηθήματα ζεις λίγο ουτοπικά και επικίνδυνα. Πας στα βαθειά ενώ δεν ξέρεις να κολυμπάς, μετακινείσαι στο σπίτι όρθιος χωρίς να ξέρεις να περπατάς. Εκτός αυτού, χάνεις την ικανοποιηση ότι "τα κατάφερα"
Στο ποδήλατο όμως νομίζω ξεκινήσαμ με βοηθητικές.
Συστείνω στους γονείς με μικρότερα παιδιά να τους παρουν ποδήλατο χωρίς πεντάλ.


Υπάρχουν και κάτι ωραιότατα ξύλινα πολύ vintage
Οταν το παιδάκι μάθει ισορροπία (που είναι το ζητούμενο) μπορείς να προσθέσεις πεντάλ και να κάνει το παιδάκι κανονικά ποδήλατο.
Τί λέτε;;

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Εβδομάδα 36η


Φτάσαμε επιτέλους μέχρι εδω. Το μωρό μας πιά θεωρείται τυπικά τουλάχιστον τελειόμηνο και σιγά σιγά το περιμένουμε να αρχίσει να εμπεδώνεται για τη μεγάλη έξοδο.
Βάρος και ύψος δεν ξέρω μια και δεν κάνουμε υπέρηχους
Βεβαια δεν μπορώ να πω ότι δε νιώθω βάρος ψηλά, η τεράστια (από ότι μου φαίνεται εμένα) κοιλιά μου γερά κρατεί και με πιέζει συνέχεια.
Το μωρό κάνει συνέχεια τουμπες και μου δίνει κλωτσιές, μπουνιές και σπρωξιές. Κουνάει τον πωπό της που είναι ακριβώς κάτω από το στήθος μου και η Αννα μου λέει "εσύ το έκανες αυτό;"
Ο ύπνος είναι υπόθεση πολύ δύσκολη. Συνήθως ξυπνάω πολύ πρωί και δεν μπορώ να ξανακοιμηθώ, παρόλο που έχουν έρθει οι γονείς μου εδω και εχω ευκαιρίες ύπνου.
Καούρες κτλ δεν έχω. Το στομάχι μου είναι μια χαρά και δυστυχως με μεγάλη χωρητικότητα.
4 βδομαδούλες μείνανε

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Ποδηλατικός γύρος

Ο δήμος Κω οργάνωσε σήμερα 9 Μαϊου ποδηλατικό γύρο.
Η συμμετοχή ήταν τεράστια και η πόλη της Κω ήταν σαν σε γιορτή

η Άννα συμμετείχε στην κατηγορία super mini (από 1-11ετών). Να σημειωθεί μια μεγάλη παράληψη. Ξεχάσαμε σπίτι το κράνος... κανονικά έπρεπε να γυρίσουμε σπίτι, αλλα δε θα προλαβαίναμε τη συμμετοχή... Καν'τε τα στραβά μάτια αν και σε θέματα ασφαλείας καλό είναι να είμαστε πολύ τυπικοί.
Λίγο πριν την εκκίνηση


και πριν τον τερματισμό

 
Και του χρόνου

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Επανήλθαμε στα κανονικά μας

Όσο καιρό είμασταν στην Αθήνα και η Άννα έμενε ώρα με τη γιαγιά και τον παππού, λίγο μας κακομαθαίναν. πχ η γιαγιά αναλάμβανε και έκανε παραπάνω δουλειές από ότι έπρεπε, με αποτέλεσμα η Αννα να το εκμεταλεύεται και να θέλει επαναπαύεται στην αδυναμία της γιαγιάς. Ήθελε να την ταϊσει η γιαγιά, να την ντύχει η γιαγιά, να της φέρει η γιαγιά νερό, να της φέρει άλλη μπλούζα να βάλει, κτλ κτλ
Ευτυχώς ξέρει ότι εγω δεν μπορώ να τα κάνω όλα αυτά (και δε θέλω) και όταν είμαστε μόνες μας δεν έχει "παράλογες" απαιτήσεις.
Εχει "θυμηθεί" και τρώει μόνη της πάντα, σε όλα τα φαγητά, εκτός από τις φορές που βιαζόμαστε ή που βλεπει άλλο παιδάκι να το ταϊζουν.
Βάζει το σκαμπώ στο ντουλάπι δίπλα, παίρνει ποτήρι, το βάζει στο τραπέζι, ανοίγει το ψυγειό, βάζει το χυμό, γεμίζει το ποτήρι και παίρνει και ένα καλαμάκι και το βάζει στο ποτήρι. Το φέρνει στο σαλόνι, το αφήνει στο τραπέζι μέχρι να κάτσει και το παίρνει και πίνει. Νιώθει και περήφανη και με ρωτάει
-Πώς το έκανα μόνη μου;; πού το ξέρω;; 

Σήμερα για πρώτη φορά, ξάπλωσα το μεσημέρι χωρίς να τη "βάλουμε" για ύπνο. Την άφησα μόνη της στο δωμάτιο και την παρακάλεσα να κάνει ησυχία. Παλιότερα της είχε αφηγηθεί και η γιαγιά της ότι και εγω όταν ήμουν μικρή, έτσι έκανα και έπαιζα μόνη μου στο δωμάτιό μου. Εκατσε λοιπόν στο δωμάτιό της και έπαιζε με τα playmobil. Που και πού ξεχνόταν και με φώναζε ¨Μαμάάααα δεν μπορώ να κλείσω το κουτί" ... της υπενθύμιζα ότι κοιμάμαι και δε θελω να μου μιλάει και όλα εντάξει.
Αργότερα κουράστηκε και έβαλε τη πυτζάμα της (την μπλουζίτσα ξέχασε να τη βγάλει έβαλε από πάνω τη πυτζάμα) και ξάπλωσε ....

Πολύ με βολεύει αυτό.. μακάρι να το συνεχίσει και μετά τον ερχομό του νέου μέλους

Tα τυχερά

της εγκυμοσύνης
Σήμερα αφού γυρίσαμε από την πρωινή βολτίτσα, και ενώ προσπαθούσα να μαζέψω τα κομμάτια μου από τον καναπέ για να σηκωθώ να φτιάξω να φάμε, χτύπησε το κουδούνι. Ηταν η γειτόνισσά μας η από κάτω με ένα πιάτο μοσχομυριστές τηγανιτές πιπεριές και κολοκυθάκια!!!
- Να μη σου μυρίσουν και δεν έχεις!! τα'χω περάσει και ξέρω...!!
τί καλά!! ευχαριστώ πολύ :)
Σκέφτηκα ότι θα'ταν καλή ιδέα να φτιάχναμε και κάτι σαν τζατζίκι (με γιαούρτι 2% όμως γιατί μόνο αυτό είχα) και τριμμένο αγγουράκι και λίγο σκόρδο...
Αρχισα να φτιάχνω το τζατζικάκι αλλα.. μόλις το τελείωσα., δεν είχαμε κολοκυθάκια πιά γιατί... η Αννα είχε κάνει επιδρομή :)
Δεν πειράζει παιδί μου, χαλάλι σου!!
Το τζατζίκι το φάγαμε με βραστά κολοκυθάκια που είχαμε :) ωραιότατο!!!

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Οι "΄άχρηστες" αγορές του μωρού

Οι γονείς στο πρώτο παιδί, λόγω χαράς (και λόγω άπλετου χρόνου) παίρνουμε τα άπειρα (αχρηστα) πράγματα για το μωρό που θα έρθει. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μόνο ο ενθουσιασμός που μας ωθεί προς αυτόν τον καταναλωτισμό, αλλα και η άγνοια του τί ακριβώς χρειάζεται ένα μωρό.

Στην Άννα λοιπόν, είχαμε αγοράσει αρκετά άχρηστα πράγματα. Φυσικά και κάθε οικογένεια έχει τις δικές τις ανάγκες και ό,τι μας φάνηκε εμάς παντελώς αχρηστο, μπορεί σε άλλον γονέα να "έλυσε" τα χέρια

1) Το καρότσι

Είχαμε πάρει το Quinny speedi sx. Eίναι πολύ όμορφο καρότσι, οδηγείται πανεύκολα και είναι πανάλαφρο.
ο χαρακτηρισμός "άχρηστο" είναι ίσως βαρύς. Δεν ήταν άχρηστο γιατί το χρησιμοποιήσαμε, απλώς και ένα πιο "απλό" καρότσι πιστεύω ότι θα έκανε μια χαρά τη δουλειά του.
Χρησιμοποιήθηκε ελάχιστες φορές και αυτό σε οικογενειακές βόλτες και εξορμήσεις. Πιο πολύ το χρησιμοποιούσε ο άντρας μου όταν πήγαινε για περπάτημα-τρέξιμο-βόλτα με τη μικρή. Η αλήθεια είναι ότι ο μπαμπάς δεν το αλλάζει με τίποτα το εν λόγω καρότσι και μπορούσε να κάνει ακόμα και jogging με τη συνοδεία του καροτσιού. Επίσης στις βραδυνές εξόδους μας, την είχαμε και κοιμόταν με τις ώωωωρες δίπλα.
Αλλά:
Είναι πολύ δύσκολο για μια μαμά όταν είναι μόνη της και πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο, να έχει τόσο μεγάλο καρότσι. Εμείς εκεί που μένουμε πάμε παντού με το αυτοκίνητο και  έπρεπε να διπλώνω/ξεδιπλώνω καρότσι 5-6 φορές που ειδικά όταν έχεις ψώνια και το μωρό.. είναι πολύ μπελάς.

Φυσικά δε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ούτε μια ώρα χωρίς το sling, και ίσως γιαυτό να μην έδωσα μια δεύτερη ευκαιρία στο καρότσι.

2) Γαντάκια νεογέννητου για να μην γρατζουνάνε τη μούρη τους
Μα τί σκεφτόμουν όταν το πήρα αυτό;; Μπορείς να πάρεις ψαλιδάκι για τα νύχια εναλλακτικά :)όχι αυτό το νεογέννητου που είναι ογκώδες κτλ κτλ, ένα κανονικό μικρό ψαλιδάκι

3) Πουάρ για τις μύξες
Δεν το βολευτήκαμε ποτέ... ενώ χρησιμοποιήσαμε πολύ και έχουμε πάρει και δεύτερη από τις συσκευές με το μυξορουφηχτή Otrisalin

4) Θερμόμετρο μπάνιου
Ηθελα να'ξερα υπάρχει γονιός που έχει την πολιτέλεια να λαμβάνει μέτρηση θερμοκρασίας του νερού πριν βάλει το τέκνο του μέσα στη μπανιέρα;; Ο αγκώνας είναι το καλύτερο αισθητήριο για το καυτό νερό... το λίγο κρύο διορθώνεται πιο ευκολα... σε δευτερόλεπτα.. ακόμα ένα άχρηστο γκατζετάκι

5) Ενδοεπικοινωνία

Ξέρω εδω θα υπάρξει πολύ ισχυρό debate.
Ακόμα μια αχρηστη αγορά .... Δε μου χρειάστηκε ποτέ (όχι ότι δεν το χρησιμοποιήσα, απλώς μου ήταν αχρηστο τελικά και μετά από 2-3 φορές το έβαλα σε αυτό το κουτί της αρχηστίας). Στις αρχές το μωρό το είχα στην καλαθούνα δίπλα μου όταν κοιμόταν ή στο sling. όταν το εβαζα στο κρεβάτι ήμουν εκεί γύρω. Ακόμα και όταν μεγάλωσε που μπορεί το μωρό να κοιμόταν επάνω στην κρεβατοκάμαρα και εγώ να ήμουν κάτω και να έπλενα πιάτα, πάλι την άκουγα, πριν την ενδοεπικοινωνία.
Πρέπει να έχεις πάνω από 300τμ σπίτι για να μην ακούς το μωρό...
Επίσης εκπεμπουν στα 2.4 Ghz που είναι πάρα πολύ για ένα τοσο μικρό μωρό (θα μου πεις ζει σε ένα περιβάλλον με μικροκύμματα, bluetooth, Κίνητά, ασύρματα κτλ και θα έχεις δίκιο αλλά όλες αυτές τις βλαβερές συσκευες που χρησιμοποιούμε εμέις οι μεγάλοι, κανείς δεν τις βάζει σε απόσταση αναπνοής από το μωρό). Αν θέλεις οπωσδήποτε να πάρεις, να το χρησιμοποιείς σε απόσταση απο το μωρό (1,5-2 μέτρα).
Γιαυτό και θα έλεγα στις νέες μανούλες να αποφυγουν την κάμερα γιατί για να έχει νόημα η κάμερα θα πρέπει να το βάζεις ακριβώς δίπλα στο μωρό και όχι 1,5-2 μέτρα πιο 'κει.
 

Επίσης (μπορεί να ακουστεί τραβηγμένο αυτό και κάποιοι να μη συμφωνούν αλλά το λένε οι έρευνες και όχι εγώ) κάποια μωρά όσο είναι νεογέννητα δεν ξέρουν πολύ καλά να αναπνέουν, ή καλύτερα, πρέπει να τους υπενθυμίζεται από τη μαμά και τον μπαμπά ο ρυθμός της αναπνοής. έτσι το μωρό συνηθίζει στο ρυθμό και είναι ακόμα πιο σπάινιο το SIDS. αρα καλύτερα να ακούει το μωρό εμάς και όχι εμείς το μωρό ;)

6) Μπιμπερό, αποστειρωτής, σταντ για μπιμπερό, θερμαντήρες, ειδικό θερμός κτλ κτλ

Δεν ήπιε καθόλου από μπιμπερό και όλα αυτά ευτυχώς έγιναν δεκτά στο μαγαζί για επιστροφή

7) Φόρμα εξόδου
Από αυτές που είναι σαν πάπλωμα με μανίκια και μπατζάκια και φερμουάρ μπροστά! Μα είναι δυνατόν να βάλεις στο παιδί στολή αστροναύτη αν ΔΕ μένεις στο Νευροκόπι;; Δεν τη χρησιμοποιήσαμε ποτέ!

8) Παρκοκρέβατο
Στις διακοπές/ εκδρομές τελικά είχε παντού κούνια, και δεν το κουβαλήσαμε ποτέ

9) Εσωρουχα νουμερο 0
Δεν της κάνανε... και δεν τα φόρεσε ούτε ημερών, αλλα και πάλι από κάποια μαγαζιά, πχ mothercare, τα 0-3 τα χρησιμοποιήσαμε και για πολύ μετά τον 3ο μήνα

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Εβδομάδα 35η


Αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα που μου επιτρέπουν οι αεροπορικές εταιρείες να ταξιδέψω για να γυρίσω Αθήνα. Ο καιρός όμως εδώ είναι πολύ καλοκαιρινός και πιστεύω ότι το καλύτερο για όλους μας είναι να μείνουμε για λίγο ακόμα, όπως το έχουμε κανονίσει :)
Τώρα το πώς θα γυρίσω... είναι άλλη ιστορία :) μπορεί και με το μπλού στάρ!! Αν δε με λυπηθούν στο αεροδρόμιο :) βλέπω να πρωταγωνιστώ με την Αννα στην Οδύσσεια ενός ξενιτεμένου Vol2
Ας μην αγχωνόμαστε (που δεν αγχωνόμαστε...) συνεχίζουμε τις διακοπές :)

Τη Δευτέρα έχω κλείσει και ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο και με τα αποτελέσματα (όταν τα λάβω) θα κάνω μια επισκεψη στον γιατρούλη εδώ, να δω τί θα μου πει.. πού βρίσκεται η μικρή μας.. αν και είναι τόσο ζωηρή που ξέρω ακριβώς τί στάση έχει κάθε φορά!!

Κατά τα άλλα όλα μια χαρά, αν και νομίζω ότι την τελευταία βδομάδα κατρακύλησα όσον αφορά το βάρος... πρέπει αυτήν την εβδομάδα να χάσω 1 κιλάκι να έρθω στα ίσα μου... ας μην ξεφύγουμε τώρα στο τέλος... Αλλα αυτό το παγωτό με τα καραμελωμένα πεκάν, είναι... απίστευτο!!

Πάει και ο 13ος και ο 14ος μισθός...  Byeeeee
Δε βλέπω να πηγαίνουμε ποτέ στο Φράιμπουργκ....

Πρωτομαγιά

Καλή Πρωτομαγιά και χρόνια πολλά σε όλους (δεν ήξερα ότι λένε χρόνια πολλά σε αυτήν τη γιορτή)


Φέτος την Πρωτομαγιά ο μπαμπάς μας δούλευε. Ξυπνήσαμε με σκοπό να πάμε στο γειτονικό οικοπεδο να μαζέψουμε μερικά λουλούδια και να φτιάξουμε ένα μικρό στεφανάκι για το καλό.
Ενα ευχάριστο τηλεφώνημα μας άλλαξε τα σχέδια
- Θα πάμε στην παραλία στο Μαστιχάρι θα'ρθείτε;;
ήταν η φίλη μου η Γιωργία που ετοιμάζονταν για βολτίτσα.

Μα και φυσικά.. ετοιμαστήκαμε και πήγαμε. Η παραλία στο Μαστιχάρι είναι πραγματικά τεράστια τόσο στο μήκος όσο και στο πλάτος!! Τα παιδιά παίξαν με τα κουβαδάκια και εμείς ήπιαμε καλοκαιρινό καφεδάκι!!
Πήγαμε και βολτίτσα στα μαγαζιά αλλα δεν είχαν ανοίξει ακόμα και δεν είχαμε πολλές επιλογές

Μετά πήγαμε για φαγητό έξω και νωρίς το απογευμα σπίτι. Τα παιδιά συνέχισαν το παιχνίδι κάτω και εγω ένιωθα απίστευτη κουραση που πέρασα την υπόλοιπη μέρα ξαπλωμένη